UNG TIPSAR: High school-filmer

Skolan har börjat om för de flesta och vad passar då bättre än att komma i stämning med high school-formatet? UNG tipsar om klassiska och nyare filmer utspelade innanför skolväggarna.

Foto: Cinemarque-New World/Kobal/REX/S

UNG2019-08-23 13:00

"High school utöver det vanliga"

Heathers

Mörk komedi

Premiär: 1988

Regi: Michael Lehmann

Skådespelare: Winona Ryder, Christian Slater, Shannen Doherty m.fl.

Längd: 103 min

I denna mörka komedi får vi följa Veronica, spelas av Stranger Things-aktuella Winona Ryder, som umgås tillsammans med skolans mäktigaste och snobbigaste tjejer som alla bär förnamnet Heather. Det dominanta tjejgänget med välfriserade hår och stiliga kläder styr korridorerna på Westerberg High med en mobbningsstrategi utan dess like. Eleverna både skyr och avgudar The Heathers, förutom den fjärde medlemmen Veronica, som börjat tröttna på gruppens beteende. Samtidigt möter hon skolans nya elev Jason ”JD” Dean och efter deras tafatta första möte bildas snabbt en stormig romans med starka band till varandra. Tillsammans med JD vill Veronica ge hennes före detta klick en dos av deras egna medicin, men JD har ett helt annat sikte med hämnden som snabbt förändras till något mycket större än väntat.

Kultfilmen börjar egentligen som vilken annan amerikansk high-school-film som helst, med inslag från tiden innan millennieskiftet. De typiska rollfigurerna finns för det mesta redan där; mobbare, nördar, sportfånar och så vidare. Handlingen rör sig egentligen ganska tätt intill det vi redan väl känner igen från många andra liknande high-school-komedier, tills det skruvas upp till något som både får mig att vilja hålla för ögonen och aldrig vilja släppa blicken från spänningen.

Om ni inte redan sett Heathers kan ni sluta bläddra bland filmkategorierna och hyra den direkt istället. Det är en klassiker som går att se hundra gånger om. Men skulle ni vilja kasta er in i något nytt, eller bara i en nyare version med modernare värderingar, finns en nyinspelning i serieform från 2018.

Agnes Hansius

"Ytlig komedi med gömda bottnar"

Clueless

Komedi

Premiär: 1995.

Regi: Amy Heckerling.

Skådespelare: Alicia Silverstone, Paul Rudd, Brittany Murphy m.fl.

Längd: 95 minuter.

Cher Horowitz är 90-talets motsvarighet till Jane Austens "Emma". Hennes främsta kvalitet är att manipulera sin omgivning, vilket hon gör genom make overs och match making.

Vi får följa hur relationer utvecklas mellan Cher och hennes vänner. Den mellan Cher och styvbrodern Josh (Paul Rudd, som på något vis inte åldrats en dag sedan Clueless hade premiär) är den mest rafflande. Under filmen gör Cher narr av Joshs idealism och höga hästar, medan han skrattar åt hennes ytlighet och prioriteringar. Karaktärsutvecklingen är så klart given redan från första bildrutan, men det är inte därför man kollar på Clueless. Den här filmen tittar man på för att leka hjärndöd i 95 minuter och invälvas i ett universum där shopping och status betyder mer än själ och hjärta.

Linnea Lundström

"Belyser samhällets gamla normer"

Easy A

Komedi, drama, romantik

Premiär: 2010

Regi: Will Gluck

Skådespelare: Emma Stone, Amanda Bynes, Penn Badgley m.fl.

Längd: 92 min

I denna romantiska komedi får vi följa Olive, en alldaglig tonårstjej som varken är populär eller opopulär och skriver dagbok i form utav vloggar på nätet. Men när Olive drar en vit och oskyldig lögn om att hon inte längre är oskuld till hennes bästa vän, följs hon av långa blickar i korridoren dagen därpå. Lögnen har spridit sig som en löpeld och Olive är skolans senaste snackis. När Olive inser sveket från hennes bästa vän och slut-shamingen hon får från skolan, bestämmer hon sig för att torka tårarna och äga sitt rykte.

En typiskt nördig men charmig tonårsfilm med väl utvalda skådisar, som belyser typiska tonårsproblem och samhällets gammaldagsa normer.

Agnes Hansius

"Genial överlevnadsguide ur elevperspektiv"

Mean Girls

Komedi

Premiär: 2004

Regi: Mark Waters

Skådespelare: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey, Amanda Seyfried

Längd: 97 minuter

Ny stad, ny skola, hur ska man bete sig egentligen? En som stöter på detta dilemma är Cady Heron, som byter sitt hemskolade liv i Afrika mot amerikansk high school. Tittarna bjuds på en klassisk berättelse om hur Cady försöker balansera sitt tidigare liv som smart och nyfiken på världen samt sina nyfunna vänner, med att bli skolans populäraste “mean girl”.

Berättelsen är knappast unik, men det som skiljer filmen åt från övriga tonårsfilmer är att den på ett lekfullt sätt utnyttjar stereotyperna, utan att för den sakens skull håna grunden den står på. Mean Girls är lika mycket genial komedi om high school, som det är en överlevnadsberättelse sett ur en high school elevs ögon. Svinbra alltså!

Oskar Sundström

"Vi kan helt enkelt inte motstå ännu en klyscha"

LOL

Romantisk komedi

Premiär: 2012

Regi: Lisa Azuelos

Skådespelare: Miley Cyrus, Demi Moore, Douglas Booth m.fl.

Längd: 96 minuter

Lola är 15 år och hennes liv består av fester, killar och droger. När allt raserar med hennes osympatiska pojkvän faller hon istället för deras gemensamma bästa vän, Kyle. Under språkresan i Paris är deras relation enkel och självklar, men i samma sekund som de landar hemma i Chicago blir allting komplicerat igen. Trots att Kyle är godheten själv skapar bristande kommunikation, kontrollerande föräldrar och motstridiga känslor problem i deras förhållande. Lola’s liv blir inte lättare när hennes mamma hittar hennes dagbok och får reda på alla Lola’s hemligheter.

Direkt Miley Cyrus kliver in i rutan står det klart att vad som väntar är ännu en klyschig high school-film, där stereotyperna är för många för att räkna och realism har fått kliva åt sidan för att ge plats åt en vacker låtsasvärld. Den nördiga gamer-killen och gitarristen med de snälla ögonen finns såklart, samtidigt som samma skådespelare som spelar Alice Cullen i Twilight ger oss den ytliga tjejen som ligger runt. Alla är alldeles för snygga för att det ska vara trovärdigt.

Det är inte konstigt att Demi Moore’s karaktär och resten av föräldrarna uppfattas som kontrollerande, med tanke på att alla tonåringar spelas av 20-åringar, och det syns. De flesta av oss hade nog aldrig gissat att Lola och co alla är 15-16, men det förklarar föräldrarnas agerande. Kanske hade filmen faktiskt varit intressant, om karaktärerna skildrats av lika gamla skådespelare.

Sammanfattningsvis är LOL som vilken annan high school-film som helst, och det är därför vi älskar den, trots att den är kladdig och förutsägbar. Vi kan helt enkelt inte motstå ännu en klyscha.

Maja Isaksson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om