UNG förklarar kyrkovalet

På söndag är det kyrkoval, valet där du som är 16 år och medlem i Svenska kyrkan får rösta. Fick du en smärre chock när röstkortet landade i brevlådan? Det är inte helt lätt att få grepp på vad kyrkovalet egentligen handlar om, lugn – UNG förklarar.

RÖSTKORT. Står du där med ditt röstkort och funderar, vanudå? Det är lugnt, här förklarar UNG kyrkovalet.

RÖSTKORT. Står du där med ditt röstkort och funderar, vanudå? Det är lugnt, här förklarar UNG kyrkovalet.

Foto: Annaclara Johansson

UNG2017-09-14 17:34

Söndag den 17:e september är det dags att rösta i kyrkovalet. Det är då vi medlemmar i svenska kyrkan har chansen att välja vilka som ska representera oss och bestämma i kyrkan de kommande åren.

De med flest röster får flest mandat, och de med flest mandat blir också de som har lättast att driva sina frågor och påverka kyrkan i sin riktning. Så, ta din rättighet på allvar och påverka kyrkan som du vill ha den!

Alla som är röstberättigade har fått ett röstkort i brevlådan. Där står allt du behöver veta om var du ska gå för att rösta, öppettider för vallokalen och vilka nivåer du är berättigad till.

Vill du läsa på om vad olika nomineringsgrupper vill så finns allt du behöver veta på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Dessutom var flera av dem omskrivna i torsdagens Piteå-Tidning.

KYRKOVALET I KORTHET

När: Den 17:e september.

Vem: Du får rösta i valet om du fyllt 16 senast på valdagen och är medlem i svenska kyrkan.

Vad röstar man på: Kyrkovalet är nästan som ett riksdagsval. Men istället för kommun, landsting och riksdag röstar du till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, och istället för partier finns det nomineringsgrupper. Vissa nomineringsgrupper hör ihop med ett parti medan andra är politiskt obundna. Ju fler mandat en nomineringsgrupp har desto mer inflytande får den.

I röstningslokalen: Du tar de valsedlar du vill ha och får tre kuvert av en valförrättare, ett per nivå, sedan går du in bakom en ledig skärm och lägger ner en valsedel i varje kuvert. Kuverten lämnar du till valförrättaren tillsammans med ditt röstkort, och sen är du klar!

.

TRE NIVÅER I KYRKOVALET

Kyrkofullmäktige: De i kyrkofullmäktige bestämmer i församlingen där du bor. Till exempel vilka barn- och ungdomsgrupper som ska finnas, eller kanske vad det blir för konserter och vilka körer som ska finnas att vara med i.

Stiftsfullmäktige: Svenska kyrkan består av församlingar och tillsammans bildar församlingarna stift. Sveriges kyrkor är uppdelade i totalt 13 olika stift och deras uppgift är att stötta församlingarna i det dem gör och komma med tips och råd.

Kyrkomöte: Kyrkomötet är de som bestämmer i Svenska kyrkan över hela landet. Det består av 251 ledamöter och där bestämmer de sånt som gäller alla kyrkor i Sverige. Tillexempel hur Svenska kyrkan ska göra med miljöfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!