Sanningens ord från unga

Många ungdomar mår dåligt, och tycker att vuxna har svårt att förstå. Man känner sig ensamma med sina problem. Just nu jobbar en redaktion på Strömbackaskolan med att skriva en bok med ungas psykiska hälsa som fokus.

Åsa Sandberg, projektledare för SAM i Piteå och en av de som hjälper till med boken.

Åsa Sandberg, projektledare för SAM i Piteå och en av de som hjälper till med boken.

Foto: Robert Lundberg

UNG2017-09-28 22:05

Det har kommit fram i flera enkäter som elever gör i skolan att unga mår alarmerande dåligt.

Boken, som inte har ett officiellt namn ännu, kommer bestå av olika sorters texter skrivna av ungdomar om hur det är att vara ung i dagens samhälle.

.

Redaktionsgruppen jobbar just nu för fullt, men alla som går i nian och upp till trean i gymnasiet kan skicka in sina egna texter.

Texterna kan vara i alla möjliga format. Längden spelar ingen roll utan det är innehållet som ska betyda något. Bilder och teckningar är också okej att skicka in, så länge det speglar hur det är att vara ungdom idag.

– Det är många som inte vill eller vågar berätta hur de känner, därför är det är jättebra att man kan vara anonym. Då kan alla som vill få skriva och nå ut till andra, berättar Linnea Eriksson, 17, en av medlemmarna i redaktionen.

.

Redaktionen som består av elever från Strömbackaskolan jobbar nu intensivt för att boken ska bli så bra som möjligt. De bestämmer över bokens ut- och insida. Elin Wallon, 17, är också med i redaktionen och håller just nu på med både dikt och novell.

– Jag skriver bara ner mina tankar, berättar hon.

Att vara erfaren på att skriva är absolut inget krav. Alla som vill får hjälp med allt från textrespons till uppmuntran.

.

Faktum är ju att det inte är så lätt vara ungdom i dagens samhälle.

– Jag känner mest en ångest över alla måsten och krav. Man ska hinna med skolan, sig själv och sina kompisar och tiden räcker knappt till. Att få ihop allt kan vara påfrestande, menar Elin och Linnea håller med.

.

Boken är ett samarbete mellan Region Norrbottens tvååriga SAM-projektet i Piteå där Åsa Sandberg är projektledare, och Plan Sju kommunikation som ägs av Gunnel E Vidén som är redaktör för boken.

– SAM-projektet ska samverka, agera och motivera barn och unga till bättre psykisk hälsa och boken är bara en del av det hela, berättar Åsa.

I skolan gör elever ofta olika hälsoenkäter om hur man mår och hur man har det. Dessa visar att många unga inte mår bra.

– Man får fram mycket bra information av enkäterna men vad gör man med dem, och hur mår ungdomar egentligen om de får uttrycka sig lite mer? förklarar Åsa.

.

De hoppas att boken ska bli en ögonöppnare. Samtidigt som unga ska skriva om hur de har det ska man också ge en hint till vuxenvärlden om hur det skulle kunna bli bättre. Ett hjälpmedel för ungdomar samt för vuxna och något att känna igen sig i. Boken kommer vara professionellt designad och ska ge ett starkt uttryck utåt.

– Vill att den ska kännas i magen och inte gå att bortse ifrån, avslutar Åsa.

Bokprojekt om ungas hälsa

Projektet finansierat av Region Norrbottens tvååriga SAM-projektet och Plan Sju kommunikation.

Bok som ska hjälpa unga och få vuxna att förstå mer om hur det är att vara ung idag.

Boksläpp är den 13 December, plats är inte bestämt ännu.

Vill du bidra?

Om man vill skicka in egna texter till boken kan man mejla till gunnel@plansju.se eller asa.sandberg@pitea.se

Texterna kan vara korta eller långa, men det är även okej att skicka in bilder och illustrationer, dikter, noveller eller liknande.

Deadline för att skicka in texter är 15 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!