Att som minderårig låna någon annans ID för att ta sig ut i kroglivet i tidig ålder är en ganska vanlig företeelse, både i Piteå och i övriga Sverige. Brottet kan innebära upp till 6 månaders fängelse, men en ungdom som blir fasttagen för första gången brukar få betala 1200 kronor i böter samt 500 kronor till brottsofferfonden.
– Oftast är det vakter som upptäcker det. Vi kommer då dit och tar hand om läget och upprättar en anmälan om missbruk av urkund, berättar kriminalchefen Aron Backman.
Går det att bevisa att någon lånat ut sitt ID till en annan person kommer även denne att straffas likadant. Att bli fasttagen innebär också att man får en prick i brottsregistret, vilket kan leda till att man blir nekad visum i vissa länder, till exempel USA.
För att få en tydligare bild har UNG kontaktat en tjej som upprepade gånger använt sig av en lånad legitimation. Som historien ofta förtäljer har många av hennes vänner uppnått myndig ålder, medan hon själv fyller år ganska sent.
– Det var saker som lockade som man inte kunde få. Det är tråkigt att sitta hemma när de andra är ute, förklarar hon.
Ändra åldersgränserna
Eftersom att ID-handlingen liknar henne är hon inte rädd för att åka fast, men hon har en vän som blivit upptäckt och andra som kommit undan. I det stora hela tycker hon det råder en ganska nervös stämning gällande användandet att falskleg, trots att det är vanligt förekommande. För att minska den utbredda användningen i just det här fallet anser hon att åldersgränserna måste förändras.
– Den som är född första januari och sista december samma år ska ha samma rättigheter att gå ut. Jag tycker det är orättvist att när man till exempel går i samma klass, känner alla och har samma kompisar och sen får alla gå ut utom en själv.