Klicka säkert bland shoppingsajterna

UNG träffade Siv Öhlund, konsumentrådgivare i Piteå kommun för att få svar på hur man ska agera på internet, vad man har för skyldigheter respektive rättigheter som konsument.

"Innan du ska göra ett köp bör du kolla upp om försäljarens webbsida verkar pålitlig."

"Innan du ska göra ett köp bör du kolla upp om försäljarens webbsida verkar pålitlig."

Foto: Linnea Lundström

UNG2017-09-21 17:09

Att handla på internet har sina fördelar, men även sina nackdelar. En stor fördel är att du som konsument kan, med några lätta knapptryck köpa och välja mellan miljontals olika produkter utan att besöka en fysisk butik. Att ingå avtal på internet kräver dock en del ansvar som konsument.

.

Innan du ska göra ett köp bör du kolla upp om försäljarens webbsida verkar pålitlig.

– Googla webbsidan namn tillsammans med ordet lurad eller dishonest om sidan är utländsk, berättar Siv Öhlund.

På detta vis kan man ta reda på om webbsidan verkar pålitlig eller ej. Har företaget misskött sig finns det oftast någon som skrivit om det på Facebook eller något annat forum på internet.

.

Siv tipsar även om att kolla om det finns några kontaktuppgifter till företaget, gör det inte det är det nog bäst att avstå från köpet då det inte finns någon kundtjänst att kontakta om produkten inte skulle dyka upp eller vara felaktig.

– Att skicka en allmän fråga till deras kundtjänst kan också vara en bra idé, för att se om man får svar.

.

Ett annat tecken på att webbsidan du besöker är säker, är att webbadressen börjar med https://.

Förstasidan behöver nödvändigtvis inte börja med den adressraden, men när du går vidare till sidan där du ska lämna dina kortuppgifter måste https:// inleda adressfältet, för att säkerställa att ingen obehörig får tillgång till dina fullständiga kortuppgifter.

.

Shoppingsajter som Wish, Aliexpress och Ebay är några exempel på storsäljare och Siv är förvånad att det trots allt är så få klagomål från dessa sidor. Detta förmodligen för att summorna det rör sig om oftast inte är så höga och att konsumenten är medveten om att kvalitén inte är den bästa.

.

Kolla också vilket land webbsidan riktar sig till. Om du handlar av ett svenskt företag eller om webbsidans adress slutar på .se gäller svensk konsumentlag.

Om webbsidan däremot är skriven på ett annat språk måste man vara noga med att kolla villkoren för ångerrätt, returer, fraktavgifter, tullavgifter och moms med mera eftersom den svenska lagstiftningen inte gäller då.

Sivs fem tips till nätshopparen

Se till att webbsidans adressfält inleds med https://

Googla företaget med orden lurad eller dishonest.

Är det för billigt för att vara sant, är det oftast det.

Kontrollera att kontaktuppgifter till försäljaren finns.

Läs användarvillkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om