Sportdykning är en sport som den lokala klubben inte bara utövar i bassängen utan i världens starkaste malström, under is, bland hundraåriga vrak och vid anemontäckta bergväggar.
I Munksunds badhus möter en morgontrött Niklas instruktören Olov Larsgren från Piteå sportdykarklubb. Efter genomgång av dyksäkerhet och utrustning är det dags att hoppa i vattnet. Flytande på vattenytan ger instruktören tecken för nedgång, en tumme-ner, varefter båda tömmer västen helt. De lägger sig på botten och fyller gradvis västen med luft tills de blir neutrala i vattnet på en lagom nivå ovan botten.
– I början var det jättesvårt att avväga sig, när jag blåste in bara lite luft i västen studsade jag upp som en kork, när jag sedan tömde sjönk jag som en sten, säger Niklas.
Vid ett tillfälle är det särskilt tydligt, då instruktören sitter blickstilla i fritt vatten utan att pendla mer än någon millimeter, medan Niklas studsar upp och ner mellan botten. Olov berättar att avvägning mycket riktigt är en av de största svårigheterna med dykning. Han skulle själv inte säga att han har bemästrat det trots hundratals dyk. Första tiden rör sig dykparet på det grunda för att sedan övergå till det djupa där Niklas under uppsikt får simma omkring fritt.
– Det var en otrolig känsla, berättar Niklas. Jag vet inte hur det känns att vara i rymden, men jag kan tänka mig att det är ungefär så här, det kändes som att jag svävade.
Hur funkar det att dyka i Piteå?
– Även här finns guldkorn, säger Olov.
I jämförelse med tropikerna kan man tänka sig att Norden inte har mycket att erbjuda, men så är inte fallet. Strömdyk i Piteälven är en rolig aktivitet, enligt instruktören, som trots otaliga dyk ännu inte ledsnat. Dyk under is är också spännande och det finns några klara sjöar i trakterna. Årligen arrangeras minst en vrakhajk utanför Bjuröklubb vid Skellefteå, som lockar folk från flera klubbar. I de vattnen ruvar stora välbevarade vrak, bland annat ett som blev torpederat under andra världskriget.
Sedan åker Piteå sportdykarklubb ofta till Norge, som enligt Olov erbjuder dykning i världsklass. Han berättar om svärmande fiskstim, väggar täckta av anemoner, skogar av tare och dramatiska undervattensformationer. Det finns också en bred mångfald av både vrak och undervattensarter som kattfisk, död mans hand, nakensnäckor, krabbor, hummer och hälleflundra. Saltströmmen är ett särskilt omtyckt dykresmål inom både klubben och i världen.
Är dykning farligt?
– Nej, det skulle jag inte säga, om man följer ”reglerna” är riskerna minimala, säger Olov Larsgren.
– Nästan alla olyckor inträffar då människor tänjer på gränserna eller struntar i säkerheten.