I Norrmalmias E-hall är luften kvav. På golvet ligger mjuka mattor, pelarna är vadderade och de som ska delta i kvällens träningspass knyter sina gis (dräkter) för att börja värma upp. Tim Nordström är väldigt aktiv inom klubben Team Gringo, som han var med och startade upp. Han tar hand om lokalerna, värvar medlemmar och är förstås med på träningarna. Ikväll får han nöja sig med bänken efter en stukning i foten.
– BJJ är både en sport och ett försvarssystem. Det går ut på att ta ner motståndaren, kontrollera den och få den att ge upp, säger han.
För att göra det använder man sig inom brasiliansk jiujitsu för fasthållningar, lås och stryp. Det är en fullkontaktsport där tävlingsmomentet utgörs av grappling – ett slagsmål utan slag.
– Det är lite som att brottas, men ändå inte. Vanlig brottning är över när jag kan hålla fast min motståndare, men en riktig fight är ju inte över för att man kan hålla fast någon i tre sekunder. I BJJ vinner man när ens motståndare ger upp.
– Grappling är som ett mänskligt pussel eller schackspel. Man ger varandra problem att lösa, det gäller att vara smartast och snabbast.
.
Självförsvar är en stor aspekt av brasiliansk jiujitsu och det var i första hand av denna anledning som Marcus Lillsebbas, 22, fick upp ögonen för BJJ för ungefär ett år sedan.
– Men det är så mycket mer. Det är en fantastisk motionsform, jag har tränat mycket genom åren men jag har aldrig varit i så här bra form. Det är mycket kondition, det krävs ibland explosivitet och styrka, säger han.
– Det är en sport man kan hålla på med väldigt länge, i stort sett hur gammal du än är. Du anpassar dig inte efter stilen utan stilen anpassar sig efter dig.
.
Jonas Jonsson är 37 år gammal och har tränat brasiliansk jiujitsu i två år.
– Jag började här för att komma igång och röra på mig. Det var också i samband med att min son började karate, jag ville hjälpa honom, sänka tröskeln och få honom att våga. Då hjälpte det att jag började träna samtidigt, var i dålig form, äldst och inte särskilt duktig, säger han.
Hur kändes det att vara bland de äldre i gruppen?
– Det var förstås lite awkward i början att vara den äldsta nybörjaren, att inte vara lika snabb eller vig som de andra. Men det är ändå en väldigt välkomnande klubb och en individuell sport, det finns en bredd av strategier och kroppstyper. Man jämför sig med sig själv, inte med andra.
.
I Piteå är det vanligt att personer – främst män – börjar med brasiliansk jiujitsu i förhållandevis sen ålder jämfört med exempelvis fotboll och hockey. Det finns i nuläget ingen barngrupp, klubben tar emot medlemmar från 16 års ålder.
– Det finns inga resurser till barngrupper just nu. I Piteå är det fotboll, bandy och hockey som dominerar för att föräldrarna har den kulturen, de sporterna är lättillgängliga och därför uppmuntras dem. Kampsporten tas inte på lika stort allvar och det blir en ond cirkel där få håller på med sporten, den upplevs otillgänglig samtidigt som barnen vaggas in i fotbollskulturen, säger Tim Nordström.