Kommunalrådet öppnar för en utvärdering

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) tycker att friskvårdstimmen går hand i hand med en effektivare organisation. "Men tyvärr kommer inte alla kunna nyttja det", säger han.

”Får du en andningspaus så tar du igen det med att du blir mer effektiv senare", säger kommunalrådet Anders Lundkvist. (Arkivbild)

”Får du en andningspaus så tar du igen det med att du blir mer effektiv senare", säger kommunalrådet Anders Lundkvist. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Undersköterskor2020-10-02 19:00

Anders Lundkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen, är det kommunalråd i Piteå som har personalansvar. Han har själv inte fått någon återkoppling om hur många anställda i Piteå kommun som nyttjar friskvårdstimmen. 

– Vi kommer aldrig att nå 100 procent då verksamheterna är så olika, men vår förhoppning har ändå varit att en ganska stor andel ska kunna nyttja sin friskvårdstimme, säger han.

Piteå-Tidningens kartläggning visar att bland annat undersköterskor och barnskötare har svårt att ta ut friskvårdstimmen. Även lärare slår larm om att arbetsbelastningen är så pressad att de inte kan komma från. Med anledning av att flera fackliga företrädare lyfter problemet tycker också Anders Lundkvist att det vore aktuellt att se över det. 

– Det kan finnas skäl att titta på det. Åtminstone skulle jag gärna se en uppföljning av hur det här faller ut. Man kanske kan göra en enkätundersökning så att vi får en känsla för hur det är.

Hur ser du på att personal inom hemtjänsten och särskilda boende är exkluderade från den här förmånen?

– Vi vet att de här exemplen du ger kommer att ha svårt att nyttja det. Det är verkligen ingenting vi önskar. Men vi har inte hittat lösningar än. Däremot är vi mottagliga för förslag om man hittar något, för ambitionen kvarstår.

Det skulle inte gå att schemalägga?

– Den måste passa verksamheterna och det är därför formuleringen är som den är. Det finns exempel där det är väldigt svårt att hitta lösningar. Ungefär så kan jag säga. Ambitionen är att det ska gälla alla, men vi kommer att ha svårt att nå dit.

Hur viktigt tycker du att friskvård är?

– Det är en väldigt viktig fråga och vi har drivit den ganska hårt. Att få röra sig och få en möjlighet att koppla av hjälper både den fysiska och den psykiska hälsan. Ambitionsnivåerna är höga och vi har bland annat gjort riktade satsningar för att få ned sjukskrivningstalen. 

Finns det inte risk att effektiviseringarna som läggs på förvaltningarna motverkar det syftet?

– Det är en ledningsfråga också. Det finns undersökningar och erfarenheter som visar att du blir effektivare om du får möjlighet till en andningspaus. Friskvård är inte något som motverkar en höjd effektivitet. Det ska absolut vara status quo, och till och med en förbättring trots att man tar bort en timme. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!