I första etappen med 314 verk ingår Skogberget som är klar där, förutom Enercon och Svevind, tyska storbanker stod för finansieringen. Hittills har bolagen via Markbygden vind AB investerat 2,5 miljarder kronor i vindkraft i Markbygden. Nästa deletapp är 77 verk men tidigare i år gick proppen ur projektet på grund av fortsatt låga priser på certifikat och el.
– I dag ligger priset på 50 öre per kilowattimme. För att komma tillrätta med situationen är 60 öre per kilowatt lägsta nivå. Det krävs inte så mycket för att vi ska kunna fortsätta, men marknaden har inte fungerat som förutspått, säger Svevinds operative chef Mikael Kyrk.
Kraftig nedgång
Han visar hur prisläget däckat branschen senaste året.
– De investeringsbeslut som tagits under senaste kvartalet handlar om 37 MW vilket motsvarar 12–13 vindkraftverk som driftsätts 2015.
Enligt Svensk vindenergi är det en nedgång med 83 procent jämfört med motsvarande kvartal 2013 och nästan 73 procent jämfört med genomsnittet per kvartal de senaste 12 månaderna.
Kyrk lägger huvudansvaret för det dystra läget på politiken.
– Det måste finnas täckning för investeringarna, men trots att vindkraft är den billigaste energikällan att bygga finns inte den politiska viljan att åstadkomma de förändringar som krävs. Politiken måste inse att marknaden måste stabiliseras om Sverige ska nå de energipolitiska målen. I dag är det småföretagen som ska ta ansvar för omställningen till förnybar energi och det är inte rimligt, menar Svevind operative chef.
Han säger att det i och för sig är på gång en förändring av elcertifikatsystemet 2016, men något måste hända långt före det.
Bygger 2015
Trots läget fortsätter Svevind/Enercon tro på en fortsättning av nästa etapp som omfattar 77 verk vid Ersträsk.
– Företag har lämnat området på grund av läget. Men vi fortsätter bygga vägar, elnät och uppställningsplatser. Antalet kranplatser är till hälften klart. Jag tror att Ersträsk kommer igång under 2015, säger Kyrk, som pekar på att valet kan få betydelse.
– Det finns en bred politisk uppslutning bakom kärnkraften, men den är dyr. Uppgörelsen gäller alla energislag som innebär att varje kraftslag ska stå för sina egna kostnader. Det innebär att utan subventioner blir inte kärnkraften ekonomisk möjlig att bygga ut. Den behöver 1.60 öre per KWh för att gå runt, vindkraften behöver 60 öre. Där kan det få betydelse att miljöpartiet får inflytande, men det är förstås svårt att veta.