Daniel Öhlund kommer från Älvsbyn men bor och jobbar nu i Umeå där han är läkare vid kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus. Redan under gymnasietiden började han intressera sig för forskning och i samband med läkarstudierna blev inriktningen cancerforskning. Nu har han doktorerat på en av de svåraste tumörsjukdomarna som finns - pankreascancer, cancer i bukspottskörteln.
"Hög dödlighet"
- Den här sjukdomen har ofta hög dödlighet eftersom den inte ger några symtom förrän sent i sjukdomsförloppet. Och när den väl gör det har den ofta hunnit sprida sig och är mycket svår att få bort, säger Daniel Öhlund.
Under hans arbete i en forskargrupp kom resultat fram som Öhlund sen skrivit om i doktorsavhandlingen med det långa namnet: "Basalmembranskollagener vid pankreascancer - utgör nya stromala tumörmarkörer och reglerar cancercellstillväxt".
På svenska kan man säga att han kan vara nya tumörmarkörer på spåren, som innebär att man skulle kunna upptäcka pankreascancer i ett tidigt skede genom vanliga blodprover.
Protein visar på cancer
Det Öhlund har sett är att man kan mäta förekomsten av ett speciellt protein i blodprover från patienter som opererats för pankreascancer. Eftersom proteinet delvis produceras av tumörcellen betyder höga värden av proteinet att cancern finns kvar i kroppen. Det är första gången forskare tittar på just det här proteinet som tumörmarkör, och nu börjar nästa steg: Att titta på blodprover från synbart helt friska människor för att se om proteinet kan ge en fingervisning om cancer innan det finns symtom.
- Patienterna skulle verkligen vinna på att den här sjukdomen upptäcks så tidigt som möjligt, säger Daniel Öhlund.