Kammaråklagare Jens Göransson i Sundsvall, som fick uppdraget att på nytt gå igenom och komplettera förundersökningen och sedan besluta vad som ska hända, har kommit fram till att det finns fog för på nytt pröva Kaj Linnas skuld.
Målet kommer att prövas i en ny rättegång med preliminär start den 9 maj vid hovrätten i Umeå.
Kammaråklagare Jens Göransson har meddelat hovrätten att han på nytt ämnar föra talan mot Linna.
– Det här innebär att jag utgår ifrån att det blir en prövning i hovrätten på de dagar som är preliminärt bokade i maj. Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar, säger Jens Göransson.
Vilken ytterligare bevisning som åklagaren har till stöd för åtalet är oklart. Linna dömdes ju helt utan teknisk bevisning, utpekad av ett kronvittne som nu ändrat sin historia och som i samtal med förre chefen för Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp, Jan Olsson, sagt om Linna att "han är inte rätt dömd".
Kontakten och uttalandet kom efter att PT skrivit om Jan Olssons och Peter Karlssons arbete med att granska Kalamarksutredningen – och hitta en mördare.
Kronvittnet har sedan i en bandad intervju berättat att det fanns ett annat skäl med resan till Piteå (att skaffa narkotika) än att göra den så kallade avvärjningsresan med Kaj Linna, som bestämt förnekar att någon sådan resa över huvud taget ägt rum.
När så kammaråklagare Jens Göransson öppnat förundersökningen igen har ett flertal kompletterande förhör hållits och flera personer – bland annat den livstidsdömde Kaj Linna, men också kronvittnet – fått lämna nya dna-prov.
Det är dock okänt huruvida jämförelser av exempelvis dna gjorts mellan Kalamark och Långaredsmorden 2011, där en polsk medborgare sitter dömd för mord.
Enligt krim-veteranerna Jan Olsson och Peter Karlsson är det högst sannolikt att han är skyldig även till mordet på Roger Lindberg i Kalamark 2004, detta på grund av de många och väldigt speciella likheterna i brottets utförande – dels det besinningslösa våldet med många, många slag på ett och samma ställe fastän det första slaget förmodligen varit dödande, dels det mycket speciella och nästan rituella sättet att sedan tejpa offret på.
Åklagaren har låtit genomföra nya förhör, jämfört dna men också utrett telefontrafik och uppkopplingar mot olika master i Piteåområdet. Det arbetet är inte färdigt än.
Telefonanalyserna är väldigt viktiga för målet.
Med dem torde man kunna avgöra om Kaj Linna har alibi för mordkvällen eller inte. Talade han i telefon hemma i bostaden nio mil från brottsplatsen som uppgetts, torde han helt enkelt inte ha hunnit dit.
Med telefonanalyserna torde man också kunna avgöra om man kan lita på kronovittnet eller inte.
– Och han kommer att få det mycket besvärligt. Han måste förklara varför han har ändrat sig och varför hans historia inte går ihop på avgörande punkter, säger Stefan Lisinski, DN-journalist som granskat fallet och vars många artiklar bidragit till att Linna bevilljats resning.
Han tycker att åklagarens besked är förvånande:
– Han åberopar samma bevisning som användes när Kaj Linna fälldes för rånmordet i Kalamark. Den bevisningen är numera starkt ifrågasatt, även av Högsta domstolen, säger han i en kommentar i DN.