Det var den 1 november 2011 som den allvarliga olyckan inträffade på Nordkalks anläggning på SSAB-området i Luleå. Totalt åtta anställda från företagen Empower och Luleå industrimontage sattes i princip utan skyddsutrustning och oinformerade om riskerna, att försöka avlägsna en kalkklump från den heta ugnen. När en explosion uppstod och frätande kalk tillsammans med het ånga vällde ut i schaktet skadades totalt fem personer. 23-årige Johan Löfroth avled senare i sviterna av brännskadorna. Då 19-årige Gustav Seppelin Solli överlevde, han har i dag mer än 50-procentig ärrbildning över hela kroppen, saknar åtta fingrar, har kraftigt nedsatt syn och en nervskada i ena benet.
När Johan Löfroths familj nu förbereder sig på att ännu en gång möta Nordkalk i rätten är det med förhoppningen att en gång för alla sätta punkt för den här processen. Det har i dag gått sex och ett halvt år sedan olyckan.
– Vi får aldrig tillbaka Johan igen, men vi måste göra ett avslut på det här. Vår känsla är att det kommer gå vägen och att de får ta sitt ansvar, säger Lars-Erik Löfroth.
När Nordkalk och den dömde chefen vid företaget valde att överklaga tingsrättens dom beskrev han överklagandet som cyniskt.
– Det är solklart att Nordkalk är skyldiga till det här och att de borde ta på sig det som hänt. I vår värld finns det ingenting som säger att de inte har gjort fel, någon har gjort fel eftersom det gick som det gick, säger Lars-Erik Löfroth.
I tingrätten dömdes Nordkalkchefen för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han fick villkorlig dom och 200 dagsböter. Företaget dömdes att betala en företagsbot på tre miljoner kronor.
När fallet nu prövas i hovrätten tror kammaråklagare Stig Andersson att företagets förhoppning är att rätten ska göra en annan bedömning av arbetstagarbegreppet.
– Frågan om arbetskraften skulle anses som inhyrd eller entreprenadanställd blev avgörande för hur domstolen bedömde det här målet. Tingsrätten delade min åsikt om att det var inhyrd arbetskraft, säger Stig Andersson.
Om hovrätten gör en annorlunda bedömning kommer han att göra två andra yrkanden än de han hade i tingsrätten.
– Nordkalk hade för det första ett samordningsansvar och sen så är de ansvariga för att deras verksamhet inte skulle vara farlig. Det var de som skulle se till att den egna verksamheten skulle vara säker, säger han.
PT har varit i kontakt med den dömde Nordkalkchefens advokat Jan Wennerbrandt, han vill inte lämna några kommentarer inför den stundande rättegången.