Botniabanan billigare än väntat
Sveriges modernaste järnväg Botniabanan invigdes på lördagen av kung Carl XVI Gustaf vid en rullande folkfest. Det står nu klart att Botniabanan blir mer än en halv miljard kronor billigare än tidigare beräknat.
Med några välriktade klubbslag fogade kung Carl XVI Gustaf till publikens jubel samman två stiliserade rälsbitar och förklarade Botniabanan invigd.
Invigningen - egentligen fyra invigningar - av såväl banan som av kommunernas nya resecentrum genomfördes vartefter det kungliga invigningståget under lördagen nådde Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling och Umeå.
Därmed är elva års bygge avslutat och en mer än hundraårig vision förverkligad - Botniabanan, det största järnvägsbygget i Sverige sedan 1937 är klar.
19 mil ny järnväg, 143 broar och 25 kilometer tunnlar kan tas i drift av tunga godståg och av persontåg i upp till 250 kilometer i timmen.
Lägre prislapp
När förvaltningen av banan nu lämnas över från Botniabanan AB till Trafikverket står det också klart att bygget i slutänden blev 629 miljoner kronor billigare än beräknat.
- Botniabanan är i ett nationellt perspektiv en mycket viktig länk för både gods- och persontrafik. Att prislappen för järnvägen dessutom blev lägre än vad vi hade väntat gör givetvis inte saken sämre, sade Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.
Vid en översyn 2003 fastställdes en budget på 13,2 miljarder kronor. Med index och kostnader för åtgärder som lagts på projektet efter den tidpunkten motsvarar det i dag drygt 15,6 miljarder i löpande penningvärde.
Men notan landar nu istället på nästan precis 15 miljarder kronor.
Inga ljussignaler
Botniabanan är den första järnväg i Sverige som förses med det nya europeiska systemet ERTMS för signaler och trafikstyrning.
Systemet innebär att det inte blir några ljussignaler efter banan utan att all information sänds direkt till lokföraren. Banan kan då utnyttjas effektivare med bibehållen säkerhet.
Botniabanans bro över Umeälven blir med sina nästan två kilometer Norrlands längsta bro, och den sex kilometer långa Namntalltunneln söder om Örnsköldsvik kommer under några år att vara Sveriges längsta järnvägstunnel.
Botniabanan ansluter i söder till Ådalsbanan vid Ångermanälven och i norr till stambanenätet i Umeå.
Visionen om en järnväg efter Norrlandskusten har funnits sedan slutet av 1800-talet då stambanan av bland annat byggtekniska och försvarsmässiga skäl byggdes en bit in i landet och dessutom blev krokigare och backigare än stambanorna i södra Sverige. Stambanan kommer att finnas kvar och bildar tillsammans med Botniabanan ett dubbelt spårsystem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!