Många är de som svurit över kyla och snö när man väntat på bussen. Med långa vintrar och kallt klimat kan kollektivt resande i norr bli mer av en plåga och mindre av ett nöje. I Umeå presenteras därför en experimentell busshållplats, anpassad till ett arktiskt klimat.
Meningen är att "förvandla den trista upplevelsen av att vänta till en övergångsupplevelse, ett ögonblick att "bara vara" och "ändra ditt tillstånd" innan du går vidare till en ny plats och nya aktiviteter". Detta säger Rombaout Frieling på Rombout Frieling Lab i ett pressmeddelande.
– För att uppnå detta gjorde vi så att det ska vara hållplatsen, inte resenärerna som håller koll på när bussen kommer. Ett smart tak med ljus och ljud berättar när bussen närmar sig, säger Nigel Papworth från RISE.
Satsningen är en del i ett projekt som Umeå kommun driver och som syftar till att främja hållbara resor. Tanken är att göra kollektivt resande mer attraktivt i de arktiska regionerna. Hållplatsen är utformad med hängande, bågformade skydd som roteras beroende på vindriktning. Snöröjare kan också köra rakt genom hållplatsen. Den är huvudsakligen producerad av lokalt timmer, och uppges ha lika låg energiåtgång som en traditionell hållplats.
Busshållplatsen är designad av RISE och Rombout Frieling Lab och presenterades i samband med EUs Arctic Forum den 2 oktober. Den kan nu beskådas vid hållplats Universum i Umeå.