Det är högsommar och mitt i semestertider. Jag har med blandade känslor bilat den långa vägen från Norrbotten ner till västkusten. Nätterna hemma är ljusa och ljumma och kläckningarna vid älven i det sena nattljuset spelas upp som en romantisk film framför mina ögon. Fisket hemma så här års brukar ju dessutom vara fantastiskt. Men just nu ska familjen till västkusten för att bland annat åka till Gekås i Ullared för att shoppa. Även om jag gillar att handla i Ullared så hade jag hade troligtvis sjukskrivit mig eller i alla fall försökt spela sjuk om det inte var för att jag vet att Ullared och Falkenberg har mer är bara shopping, nämligen laxfiske!
Ätran
Ätran är den å som producerar mest lax på hela västkusten. Ån har en självreproducerande laxstam och har dessutom stolta anor. Sportfisket startade redan i mitten av 1800-talet då välbärgade britter och amerikaner kom till Falkenberg för att fiska lax. Numera har dessa fiskare ersatts av laxfiskare främst från Västsverige, men även en och annan dansk och tysk fiskare hittar hit.
Ätran har länge varit en av de älvar i Sverige som haft högst antal spöfångade laxar per år och erbjuder ett riktigt bra och spännande fiske efter både lax och havsöring om förutsättningarna är de rätta. Ån är utbyggd och därmed reglerad med allt vad det innebär. Den sträcka som är mest intressant för dig som löser fiskekort är den i centrala Falkenberg. Här finns dessutom några läckra sträckor som endast är tillåtet för fluga.
Känslan av att fiska lax i centrala Falkenberg en sommarkväll är unik upplevelse. Pulsen från staden, människor som promenerar längs Ätran och de många laxvaken gör att du kommer få en trevlig fiskeupplevelse i den sköna sommarnatten. Här fiskar du lämpligast med ett tvåhandspö och flytlina, men en hover eller sjunk 1-2 lina är inte helt fel att ha med i packningen.
Gå in på www.visitfalkenberg.se. Här finns information om allt du behöver veta för att fiska lax och havsöring i centrala Falkenberg.
Högvadsån
Ätrans största biflöde är Högvadsån i Falkenbergs kommun som rinner genom samhället Ullared och har en helt självreproducerande laxstam. På slutet av 70-talet startade ett kalkningsprojekt av Falkenbergs kommun för att motverka försurning och som sedan dess fortsatt efter visat goda resultat. I början av 90-talet drabbades dock ån av parasiten Gyrodactylus Salaris men på grund av åns höga temperatur verkar den aldrig riktigt fått fotfäste. Ån är inte speciellt stor även om vattenföringen kan vara ganska hög när det regnat. Högvadsån fiskas bäst med enhandsspö och bästa fisket är senare under sommaren och fram i september, det beror dock mycket på vattenstånd samt hur tidigt och hur mycket fisk som kommer upp.
Utrusningen och flugval
Högvadsån är som tidigare nämnt utmärkt för fiske med enhansspö. Vilken linklass använder du frågar jag Sven Anders ”Sventa” Andrén och får lite förvånande till svar klass 8 gärna med en liten sjunkspets. Kraftiga grejor för en så liten å när man till exempel fiskar havsöring med klass 6 och 7.
Detta för att det är mycket lättare att kasta och få sträck på en tyngre klump vid en å som dels kräver att du kan kasta där det är trångt och att du behärskar att underhandskasta, det är inte många platser som du kan överhandskasta på. Det kanske viktigaste kastet att behärska är ”albinkastet” som man säger här på västkusten. Det är uppkallat efter laxfiskeprofilen Albin Lundin från Vessigebro och innebär att man kastar ett underhandskast fast som backhand, något som Sventa behärskar och till och med får att se lätt ut.
– Står du på ”fel” sida så är det här kastet det bästa i trånga vatten, säger han.
Flugvalet för Högvadsån är i princip samma som i övriga humusfärgade åar, men jag lägger märke till att flugorna dels är något mindre samt att krokstorleken är nere på storlek 10.
– Dom sitter otroligt bra i de här storlekarna, en annan viktig del är att tafsens tjocklek inte bör överstiga 0.30 för att flugan ska gå så naturligt som möjligt, säger Sventa.
Kusten och havsöringen
Högsommar, värme och sol är knappast de perfekta förutsättningarna för fiske efter havsöring i havet. Men under dygnets senare timmar strax innan mörkrets faller samt under natten kommer dessa silverglänsande fiskar närmare land för att jaga även om det varit varmt. Mellan Varberg och Falkenberg på den halländska västkusten finns många intressanta ställen att fiska efter havsöring. Getterön i Varberg, Galtabäcks skär, Morups tånge är ställen där havsöring går bra att fiska med fluga. Det gäller att framför allt leta efter steniga och strömsatta partier där öringen trivs. Är det vindstilla och du ger fiskeplatsen tid så kommer du få se öringen vaka. Att kasta på vaken brukar kunna ge omgående resultat på den jagande fisken. Förutsatt att du sätter fart på flugan. Öringen gillar nämligen fart och det verkar utlösa huggreflexen hos fisken. En fisk i 1,5-kilosklassen är en stark motståndare och kommer inte att ge sig utan en fartfylld kamp. Utrustning för detta fiske är enhandsspö klass 6-7, flytlina eller hover funkar bra. Flugor som Pattegrisen, MickeyFinn och tångräkor är lämpliga. Fiske i saltvatten kräver att du sköljer av din utrustning när du kommer hem. Och du, fiske i havet är gratis och kräver inget fiskekort.
Sventa från Ullared
Telefonen ringer, det är ”Sventa” som nästan lite upphetsat säger att nu är det lax på väg. Trots att det är i slutet på juni så har sommarens höga vattenflöden gjort att laxarna har tagit sig förbi vandringshindret Nydala kvarn och är på väg upp i ån. Vi stämmer träff och jag följer Sventas bil genom Ullared. Det känns inte riktigt som vi ska ut i vildmarken och fiska atlantlax för vi manövrerar mellan fullastade bilar med gulblå Gekåspåsar och dekalprydda husbilar. Efter ett tag kommer vi dock fram. Från vägen syns knappast ån men när vi gått en bit ligger där en inbjudande och vacker liten å med pirrande strömnackar.
– Den här sträckan är riktigt bra, full av stenar fina stryk och nackar. Laxen här står väldigt nära land så det gäller att få sträck i kasten så flugan börjar fiska direkt på motsatta sidan, säger Sve Anders Andrén.
Det märks att Sventa fiskat mycket här och efter varje utkast har han den där nu-smäller-det-blicken som bara en övertygad laxfiskare kan ha.
– Står det fisk här nu så tar dom, säger han.
Laxfiske
Laxen som går i Högvadsån är något mindre är den som fångas i Ätran. Snittvikten ligger mellan två och tre kilo, men givetvis så fångas det större exemplar då och då.
Vi beslutar oss för att fiska varsin pool. Sventa går ner en bit, men jag stannar kvar och fiskar den övre sträckan. Vi har inte sett någon lax under morgonens fiske, men plötslig bryts ytan längre ner av ett laxplums. Jag ser hela fisken och det pirrar till. Sträckan fiskas av, men inget händer. Sventa kommer upp och berättar att han hade fast en lax längre ner som släppte.
– Så jäkla otur när du åkt ända hit och ska fota och allt, säger han uppgivet.
– Det var upp en lax nyss just utanför trädet. Prova du som kan stället, svarar jag.
Jag går upp och tittar när Sventas kast närmar sig stället där fisken visade sig. Ja! Fisken är fast och enhandsspöet pumpar i djupa bugningar. Fisken bökar först tjurigt men sedan kommer en rusning till andra sidan av ån. Fisken är pigg och visar inga tecken på att vilja ge upp utan strid. Sventa pressar på hårdare och på den långa linan kan jag avläsa att något är på gång och så kommer en härlig luftparad av fisken.
– Oj, vad pigg den är, säger Sventa och så kommer ännu en rusning med luftsprång.
Pannlampa
Vi skrattar båda av upprymdhet och efter ett tag har fisken gett med sig och vi får in den mot land. Det är en fin trekilos västkustlax. Vi fortsätter fisket några timmar till, men när vi avrundat och vadarkläderna åkt av känner jag plötsligt ett sug efter att shoppa innan jag åker hem. Inne på Gekås befriad från mina svettiga vadare känner jag mig faktiskt ganska tillfreds. Se där en diodpannlampa för femton kronor. Perfekt till höstfisket och vad billigt, ska jag köpa två kanske? Och där ett jättefint underställ för en hundring. Shoppingvagnen fylls på eftersom, nu är det inte laxen som är krokad utan jag.
Fina tips om fisket i Ätran och Högvadsån får du inne hos Martin Celander, flugfiskare och butiksföreståndare på sportfiskeaffären i Ullared som ligger precis vid Gekås shoppingcenter. Här kan du också och lösa fiskekort.