Vägfiaskot växer längs nybygget

Vintern har inte varit snäll mot väg 555 mellan Älvsbyn och Sikfors. Beläggningen har krackelerat på flera ställen längs sträckan.

Foto: Christoffer Markström

Tvärån2016-04-12 17:45

I höstas rapporterade PT om problemen med den nya Tväråvägen. Bara veckor efter att arbetet var färdigt började vägen att smula sönder.

Värst var det i höjd med Snårbäcksliden där det var stora hål i asfalten.

Huvudentreprenören BDX anlitade Lemminkäinen för att göra beläggningen. Andreas Wiklund, arbetschef för beläggning i Norra Norrland, menade att något mest troligt hade gått snett med en last eftersom det handlade om cirka 90 meter.

Vidare slog han fast att asfalten uppfyller kraven och att den inte borde gå sönder på fler ställen.

BDX-platschefen Rolf Sjögren menade att vägen skulle klara våren utmärkt – men höstens skador var ingenting jämfört med hur vägen ser ut i dag. Allt fler platser längs sträckan Älvsbyn-Sikfors är skadade och mellan Tvärån och Sikfors hittar man den allra värsta.

Ebbe Häggström bor i Tvärån och har följt projektet på nära håll. Han var skeptisk till att det skulle bli av innan bygget drog i gång, men helnöjd över resultatet när allt var klart.

– Man stod ju och hyllade allt i höstas, och så ser det ut så här nu. Det är hemskt, säger han.

Han ifrågasätter beläggningen.

– Man är ju ingen vägingenjör, men det måste ju vara något som är fel. Det är på sina håll kanske tre centimeter tjock asfalt, om man nu kan kalla det asfalt. Det håller ju inte med den tunga trafiken som är här, det förstår man ju.

Han fördömer att kvalitén hamnar i andra hand.

– Det är ju det att allt ska vara så billigt, och då biter du dig själv i tummen. Det är bättre att det får kosta lite, men att det stoppar längre. Annars blir det ändå dyrare i slutändan, säger Ebbe Häggström.

Trafikverkets projektledare Anna Wallström lovar åtgärder.

– Så här ska det inte se ut, det är vi alla överens om. Vi diskuterar med entreprenören och vi har bra samarbeten där.

Men det kan dröja.

– Vi ser till att lappa det nu, men det blir en större översyn när kärlen släppt. För att belägga måste kärlen släppa ytterligare, så man ska inte förvänta sig några större åtgärder före midsommar, säger Anna Wallström.

Hon är dock inte förvånad över att skadorna har ökat sedan i höstas.

– Eftersom beläggningen inte höll mer än ett par veckor så kunde man ju vänta sig att det skulle bli värre nu i vår. Men vi måste ta fler prover för att se vad det kan bero på. Det är ju utspritt över sträckan, så det är en del vi måste kolla, säger Anna Wallström.

Som till exempel?

– Man la beläggning under två tillfällen. Då får man kolla om det var någon skillnad vid de olika tillfällena. Vi ska även kolla bärlaget under och vilka täkter de är från. Sedan får vi jämföra dem och se om det är någon skillnad på täkterna.

NSD uppmärksammade ett liknande fall längs riksväg 97 mellan Svartlå och Harads i veckan. Där har vägen spruckit och de som bor längs sträckan vittnar om att underlaget bitvis är sämre än före nybygget. Även där är BDX huvudentreprenör och har anlitat Lemminkäinen för beläggningen.

– Det ska vi givetvis kolla upp, säger Anna Wallström.

Mer vill hon inte kommentera förrän man tagit nya prover i maj.

I veckan har BDX lappat och lagat vägen provisoriskt.

– Det är ju skandal att man ska behöva lappa en ny väg efter några månader. Det ser ut som att bärlagret har kommit fram på vissa ställen. Vi får verkligen hoppas att de ordnar det här, säger Ebbe Häggström.

Nya Tväråvägen

Målet har varit att genomföra bärighetsåtgärder för att öka vägens standard till högsta bärighetsklass året runt.

Ytterligare ett led har varit att förbättra trafiksäkerheten och transportkvaliteten.

I genomsnitt trafikeras sträckan av drygt 800 fordon per dygn. Cirka tio procent är tunga fordon.

Kostnaden för genomförandet ligger på cirka 40 miljoner kronor, inklusive projekteringskostnader.

Källa: trafikverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om