Fullt med gamla fynd intill nya vägbygget

Arkeologer från Norrbottens museum i Luleå har precis gjort färdigt slutundersökningen av fornlämningar längs den nya Tväråvägen. Fynden tyder på att platsen varit populär att jaga säl på för omkring 5 000 år sedan.

Grävnigarna tog slut i fredags och nu ska fynden analyseras och datumen fastställas.

Grävnigarna tog slut i fredags och nu ska fynden analyseras och datumen fastställas.

Foto: Christoffer Markström

TVÄRÅN2015-06-28 17:25

Det arkeologiska arbetet kring väg 555 har delats in i tre olika delar. Hösten 2013 gjorde man en arkeologisk utredning som innebär att man går igenom det område som ska exploateras för att se om det finns några fornlämningar. Detta följdes upp av en förundersökning i fjol, där man avgränsade de områden man hittat.

I sommar han man gjort slutundersökningen och arkeologerna Frida Palmbo och Carina Bennerhag, som är projektledare för grävningarna längs vägen, är nöjda med fynden.

– Det har kommit mycket mer fynd än vi faktiskt hade tänkt, så bitvis har det varit lite stressigt, säger Carina Bennerhag.

"Gynnsamt läge"

Man har kommit fram till att de två undersökta platserna var populära jaktområden för 5 000 år sedan.

– Det såg ganska annorlunda ut då. Det gick upp en ganska bred havsvik längs nuvarande Piteälvens dalgång, och de här boplatserna låg på en ö eller halvö ganska långt in i den havsviken. Det har varit ett gynnsamt läge att jaga fisk och säl på, säger Carina Bennerhag.

Trots att platserna är stora till ytan har man inte hittat några spår efter fast bebyggelse.

– Vi tror att man har kommit till den här platsen vissa tider på året, framför allt på hösten, säger Frida Palmbo.

"Spruckit sönder"

De vanligaste fynden är dock inte sälben och fiskrester.

– Vi har hittat en hel del rester från skörbränd sten, det är det vanligaste materialet från en boplats. Det är alltså stenar som har legat i eldstäder och hettats upp och kylts av så många gånger att de spruckit sönder, säger Frida Palmbo.

Stenresterna har legat utspritt runt boplatserna, men även i samlingar där människorna har eldat.

Nu är slutundersökningen färdig.

– Vi har tagit bort fynden i den del som ska påverkas av åtgärderna för vägen. Nu kommer vi att ta hand om alla fynd och prover som vi samlat in, sedan ska de skickas i väg på analys och datering, säger Frida Palmbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!