Byborna hoppas på större åtgärder

För andra våren i rad tvingas byborna köra slalom mellan hålen längs nya Tväråvägen. "Vi får se om de har tänkt göra något annat än att lappa", säger Johannes Wiklund.

Besviken. Johannes Wiklund var liksom många andra glad över en ny väg. Men besvikelsen väntade inte.

Besviken. Johannes Wiklund var liksom många andra glad över en ny väg. Men besvikelsen väntade inte.

Foto: Christoffer Markström

Tvärån2017-05-07 19:42

De boende längs väg 555 mellan Älvsbyn och Sikfors har kämpat för en ny väg större delen av 2000-talet. När Trafikverket och entreprenören BDX äntligen körde i gång projektet under våren 2014 var det många som jublade.

Hösten 2015 var den helt nya "Tväråvägen" färdig – men BDX-bilarna hann knappt lämna innan beläggningen började spricka längs hela sträckan.

– Någonting har gått snett när den inte håller längre. Den är lika usel som den var från början, och då har de ändå plöjt ner hur många miljoner kronor som helst i vägen, säger Johannes Wiklund, från Salberg, ett par hundra meter utanför Tvärån.

Projektet kostade 40-45 miljoner kronor och fick direkt en fiaskostämpel på sig – speciellt av de som bor längs vägen och kör den varje dag.

– Man var ju som glad och nöjd över att det äntligen blev gjort en ny och fin väg, och sedan är det lika dåligt igen året efter. Man känner ju sig lite besviken, säger Johannes Wiklund.

Han vittnar om att vårens skador ser likadana ut som fjolårets.

– Vägen smular sönder och när det kommer trafik så blir det hål i stället. Beläggningen håller inte ihop helt enkelt. De lappade ju en hel del i höstas, men det är gropar på precis samma ställen som förut, säger han.

Många försöker undvika skadorna vilket kan leda till farliga situationer.

– Man får ju nästan köra vänstertrafik på vissa delar av vägen. Det är ju ganska farligt skulle jag säga, ibland är det just innan en kurva som folk kommer på fel sida av vägen för att undvika hålen. Det är inte riktigt som det ska vara, säger Johannes Wiklund.

Det är fortfarande oklart vad som har gjort att vägen redan börjat falla sönder. De flesta pekar dock på beläggningen.

Enligt Trafikverket trafikeras sträckan i genomsnitt av drygt 800 fordon per dygn. Cirka tio ­procent är tunga fordon. Trots det valde Trafikverket att använda den mjukare och billigare asfalten "mjogg". Motiveringen var att "mjogg" har självläkande egenskaper och tål en viss rörelse.

Ett misstag enligt många bybor som menar att den tunga trafiken längs vägen är en allt för stor belastning.

– Det är ju beläggningen det är fel på, inte är det underarbetet. Den smular ju sönder, säger Johannes Wiklund.

Han och de övriga byborna hoppas på större åtgärder i sommar.

– Att de ska få dit en ny beläggning, en beläggning som håller. Åtminstone längre än ett par år.

– Men det har inte gått ut någon information till oss. Vi vet inte om de bara ska fortsätta lappa eller vad de har tänkt, säger Johannes Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!