Språket vimlar av gamla ordvitsar

De fyller minst 14 olika funktioner i språket och ser inte ut att dö ut – trots att de har flera hundra år på nacken. "Ordspråken ger möjligheten att säga något utan att ta ansvar för det", säger språkvetaren Anders Widbäck.

TT-FORSK2016-01-12 09:28

Ordspråken är högst levande i det svenska språket trots att många av dem är äldre än 300 år.

– Många har moderniserats men kärnbetydelsen finns kvar, säger språkforskaren Anders Widbäck.

Han har ägnat över fyra års tid till att studera hur ordspråken använts i 45 olika svenska teaterpjäser mellan år 1700 och 1900. Och han fascineras över hur människor kan förstå varandra trots att vi säger saker som inte ska tolkas bokstavligen.

– Ordspråk betyder så mycket mer än orden som sådana och behöver läras in som en glosa, säger han.

Men de är också kulturellt betingade.

– Till exempel handlar många ordspråk i Afrika om krokodiler och skulle vara helt obegripliga för oss.

Vanligare bland äldre

Avhandlingen, Ordspråk i bruk – användningen av ordspråk i dramadialog, visar också att det är vanligare att äldre personer slänger sig med ordspråk. Men det behöver inte alls betyda att "Bättre fly än illa fäkta" och andra klokheter går mot en säker verbal död. Att som tonåring påpeka att "där orden tar slut tar nävarna vid" kanske helt enkelt inte känns så hippt.

– Ungdomar kanske inte vill identifiera sig genom att använda sig av ordspråk. Även om jag tror att även ungdomar använder sig av dem utan att tänka på att de gör just det.

Människans natur

Att många ordspråk, trots sin ålder, fortfarande fungerar i dagens samhälle beror enligt honom på att de flesta av dem handlar om människan och människans natur.

– Det har i stort sätt inte ändrats.

Användningsområdena är många och fyller minst 14 olika funktioner i språket. Ordspråken kan både vara uppfordrande, uppmanande, konstaterande, kritiserande, beskrivande, förstärkande lugnande samt användas för att försvara en åsikt.

– Man kan använda dem nästan som ett citat som någon annan i tidigare generation har sagt. Det blir en sanning och ett påstående som man själv inte behöver stå för, säger Anders Widbäck.

Inte för elit

Enligt honom verkar ordspråken användas inom alla socialklasser och handlar knappast om snobberi. Detta trots att de många gånger används för att lära ut och på så sätt ger användaren en mästrande roll.

– Ordspråk tillhör inte någon form av elit eller stilnivå. Alla kan använda ordspråk. "Först till kvarn" används överallt i dag, säger han.

Och att råka använda ett ordspråk på ett felaktigt sätt är enligt Anders Widbäck ingen större fadäs. Av de dryga 10 000 ordspråk som i dag finns samlade är det inte lätt att ha full koll.

– Det är lätt att blanda ihop dem och för att ge någon stilfull effekt kan de behöva parodieras, även om det då görs med flit, säger han. (TT)

Populära ordspråk

Bättre fly än illa fäkta

Skrattar bäst som skrattar sist

När katten är borta dansar råttorna på bordet

Först till kvarn (får först mala)

Den som lever får se

När man talar om trollen

Som man bäddar får man ligga

Morgonstund har guld i mund

Ingen rök utan eld

Ju fler kockar desto sämre soppa

Ordspråk vi glömt

Bondebruk är ingen barnalek

Vita höns värper också vindägg

Gott fiska i grumligt vatten

Mången söker ett öre och bränner tre fyraskillingsljus

Källa: Ordspråk i bruk - användningen av ordspråk i dramadialog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om