Stor upprördhet efter skogsmöte

Ilska och besvikelse – det känner Marianne Johansson, skogsägare i Trundön, efter den Skogskväll som anordnades av Norra Skogsägarna i samarbete med Skogsstyrelsen och länsstyrelsen.

Besviken. "Det var inte alls som förväntat" säger Marianne Johansson, skogsägare från Trundön om den Skogskväll som anordnades. (Arkivbild)

Besviken. "Det var inte alls som förväntat" säger Marianne Johansson, skogsägare från Trundön om den Skogskväll som anordnades. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

TRUNDÖN2018-03-08 19:37

– Jag var så arg! Många andra skogsägare var också förbannade efteråt när de gick till sina bilar. Det var inga positiva kommentarer man fick höra, säger Marianne Johansson.

Som PT tidigare berättat har en hård debatt om äganderätten till skogen blossat upp mellan Norra Skogsägarna och Skogsstyrelsen. Det handlar om skog med höga naturvärden som klassas som nyckelbiotoper av Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen förbjuder inte avverkning på nyckelbiotoper, men i praktiken blir det ett förbud eftersom certifierade skogsbolag inte får ta emot skog från biotoper – de blir då svartlistade.

Nyckelbiotoper ger inte heller automatiskt rätt till ersättning från Skogsstyrelsen – något som kan bli ett hårt slag för enskilda skogsägare.

Marianne Johansson, skogsägare i Trundön har väntat sedan 2006 (på vad hon anser vara) skälig ersättning för skog som Skogsstyrelsen avsatt som nyckelbiotop.

När Skogskvällen arrangerades i aulan på Sunderby Hotell och Konferens den 26 februari var hon en knappt 80 skogsägare på plats.

Många hade rest långt för att kunna vara med. Punkter som skulle tas upp var bland annat myndigheternas strategier för skydd av skog, olika skyddsformer, värdering och ersättning.

Marianne Johansson hade förhoppning om få svar på sina frågor om ersättning för den biotopskyddade skogen och värderingen av skogen – men så blev det inte.

Kvällen var istället upplagd som en föreläsningskväll. En representant för Skogsstyrelsen och en representant för länsstyrens höll först två föreläsningar på temat markavsättningar och naturvård.

– Det var inget annat än en hjärntvätt av oss skogsägare. Jag ångrar så att jag åkte dit, säger Marianne Johansson.

Sedan pratade även Torgny Hardselius, Norra Skogsägarna utifrån deras perspektiv.

Först på slutet var dags för en kortare frågestund.

– Det var ett mycket stort missnöje bland alla som var där, säger Marianne Johansson som menar att åhörarna dock bara kunde ge uttryck för det under den korta frågestunden.

– Vi hann med fyra-fem frågor ungefär, säger Marianne Johansson som anser att svaren på just frågorna om ersättning och värdering av skogen var "luddiga"

Ytterligare en Skogskväll har hållits i Gällivare med cirka 45 skogsägare på plats, till veckan hålls det i Kalix.

Nyckelbiotoper

En från naturvårdssynpunkt särskilt skyddsvärd miljö (biotop) där det kan förväntas förekomma rödlistade arter. Många nyckelbiotoper utgör avvikande och känsliga miljöer med arter som inte tål skogsbruksåtgärder.

Skogsområden med mycket höga naturvärden. De har en nyckelroll för bevarandet av skogens hotade växter och djur.

En procent av landets skogsägare har en nyckelbiotop på sin mark som är större än de fem procent av marken som många valt att avsätta på frivillig väg.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!