Marianne känner sig bestulen på sin skog

Marianne Johansson, skogsägare på Trundön har väntat tolv år på ersättning för skog som Skogsstyrelsen avsatt som nyckelbiotop. ”Det är stöld” säger hon.

Åsikt. Marianne Johansson, skogsägare på Trundön har debatterat mot Skogsstyrelsen på PT:s debattsidor.

Åsikt. Marianne Johansson, skogsägare på Trundön har debatterat mot Skogsstyrelsen på PT:s debattsidor.

Foto: Laila Bäckström

TRUNDÖN2018-01-19 21:20

Det var år 2006 som Marianne och hennes make Tord Johansson (som avled i sjukdom för en tid sedan) anmälde hos Skogsstyrelsen om att få avverka fem hektar skog. En tjänsteman besökte platsen, men sedan dröjde det flera veckor utan att paret fick något besked.

– Då ringde jag upp dem och tjänstemannen sa att ”Nu poppade det upp på datorn” att området var upptaget som nyckelbiotop och inte fick avverkas, säger Marianne Johanson som serverar kaffe i blommiga koppar vid köksbordet i Trundön.

Hon berättar att varken hon eller maken hört talas om ”nyckelbiotop” tidigare. När maken kontaktade Skogsstyrelsen för att få besked om ersättning när han nu inte kunde avverka skogen fick han till svar att någon ersättning inte fanns att betala ut.

Sedan hände ingenting förens för ungefär fyra år sedan:

– Då kom en representant från Skogsstyrelsen med papper klara, han sa att: ”Nu är det klart”, säger Marianne Johansson som berättar att de då skulle få 60 000 kronor i ersättning för skogen. Men samtidigt hade en sakkunnig bekant till dem också värderat skogen – till 200 000 kronor.

– Det kändes som att det kom en förmyndare uppifrån. Det var ingen dialog utan bara att skriva på. När vi inte ville göra det blev han sur och gick, sedan har vi inte hört någonting från dem, säger Marianne Johansson.

Skogsstyrelsens bedömning är att deras skog är en: ”Mycket gammal tallskog som bör lämnas för fri utveckling, ett fint strövområde med inslag av gran och björk, blockrikt eller storblockig, blåbärsris och vitryggig hackspett.”

Då skogen nu blivit upptagen som nyckelbiotop går den varken att avverka eller sälja. Detta då bolagen som köper skogen först måste skriva på en försäkran om att den inte kommer från en biotop. Köper de virket ändå riskerar de att bli svartlistade.

Marianne Johansson är mycket besviken och upprörd på Skogsstyrelsens agerande och har också skrivit en debattartikel i PT som svar på Skogsstyrelens debattinlägg.

– Det är lurendrejeri det som Skogsstyrelsen ägnar sig åt, säger hon och kallar det för ”modernt baggböleri”.

Men är det inte viktigt att skog med höga naturvärden skyddas?

– Det är viktigt, men när skogen får ett skydd blir den också statens egendom. Då måste man som skogsägare få full ersättning. Att bara ta något från någon annan – det är stöld säger Marianne Johansson som dock tycker att en ”marknadsmässig ersättning med ett tillägg på 25 procent” låter acceptabelt.

– Men det är verkligen något jag vill se konkret först, jag litar inte alls på Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!