Åsa vågade satsa på drömjobbet

Efter flera år inom IT-branschen bytte Älvsbytjejen Åsa Hellgren bort datorerna mot degbunkar och vispar. Nu jobbar hon heltid med sin hobby och bakar extravaganta cupcakes till galor och fester.

Flera av Åsas cupcakes finns med i en nyutgiven amerikansk inspirationsbok. "Men drömmen finns om en helt egen bok med pysseltips och recept. Jag måste bara få tid till det!", säger hon.

Flera av Åsas cupcakes finns med i en nyutgiven amerikansk inspirationsbok. "Men drömmen finns om en helt egen bok med pysseltips och recept. Jag måste bara få tid till det!", säger hon.

Foto: Camilla Berglund

TRUNDÖN2010-12-31 06:00

Efter ett hektiskt år som egenföretagare i Stockholm tar utflyttade Älvsbybon Åsa Hellgren en paus i Norrbotten över jul och nyår. Sedan hon la om kursen från systemvetare till bagerska har hon haft fullt upp.

- I somras bakade jag cupcakes till över 40 bröllop och då var jag helt slut! Men det behövs bara någon ledig vecka så längtar jag efter att baka igen, det är mitt inre driv.

- Man får ju så mycket positiv feedback och kan känna att "det här har jag lyckats med alldeles själv", säger Åsa när PT hälsar på i hennes föräldrars hus på Trundön.

Hon har tagit med sig formar, ätbara färger, strössel och annat cupcakes-relaterat från Stockholm. För även om hon är på semester i norr så finns det alltid släkt, vänner och ett och annat bröllop att baka åt under tiden.

Inspiration i väst
Men allt började egentligen i USA där Åsa bodde under fyra år. Där är cupcakes-kulturen vida spridd och hon började baka de välpyntade godsakerna vid sidan av sitt IT-jobb.

- Jag började mixtra fram nya smaker och prova dem på arbetskompisarna. Sen fick jag baka till några utställningar min arbetsplats ordnade och då började jag tänka "det här skulle jag ju kunna jobba med på riktigt!".

- Så när jag flyttade tillbaka till Stockholm för två år sedan satte jag upp en affärsplan och gjorde marknadsundersökningar.

Slottsutställning
Hon insåg snabbt att Sverige saknade cupcakes, och bestämde sig för att satsa på sin hobby.

- Jag kände att "it’s now or never". Så jag startade en blogg, vilket jag tror är ett jättebra första steg. Man får snabb respons från läsarna och redan innan själva företaget var igång fick jag beställningsförfrågningar.

Efter problem med att få lån, då Almi företagspartner inte trodde på hennes idé, fick hon istället hyra in sig i köket på ett kafé.

Nästan på en gång hörde svenska klädjättar, auktionsverk, tidningar och privatpersoner av sig och ville ha cupcakes till pressvisningar, galor och bröllop.

- Det största jag gjort hittills är nog en utställning på Haga slott inför kronprinsessbröllopet. Jag bakade mellan 400 och 500 cupcakes som skulle matchas noga med tapeterna och stilarna i de olika rummen.

"Måste våga"
Åsas bästa tips för andra som vill satsa på sin dröm är att våga. Och att se till att ta ledigt då och då.

- Självklart måste man ha en realistisk idé, men sen gäller det att ta mod till sig. Jag var jätterädd när jag skulle ta steget.

- Sen är det lätt att bli uppslukad när man jobbar med sin hobby. Nu vet jag att jag måste bli bättre på att hitta tid att andas. För det är stenhårt jobb. Men jag kan inte tänka mig göra något annat!, säger hon och ställer sig i köket för att visa PT:s läsare hur man gör egna, lyxiga nyårs-cupcakes (se recept!).

Mer om cupcakes

Åsa förklarar vad som egentligen är skillnaden mellan vanliga muffins och cupcakes:

"Cupcakes har alltid en krämig frosting, ofta fyllning och är ordentligt pyntade, ju mer desto bättre. Muffins har man eventuellt lite tunn glasyr längst upp på."

"Dessutom är cupcakes ofta lite mindre. När man har allt pynt på behöver man inte så stora kakor, då blir de alldeles för mättande."

"En till skillnad är själva bakningen. Vanligtvis blandar man sockret med äggen, när det gäller cupcakes blandas sockret med smöret istället. Det blir en annan konsistens då."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om