- Det kom så spontan, säger Åke Öhlund.
Han förklarar att de trodde att det skulle vara svårt att göra surströmming och sedan att receptet skulle vara hemligt. Detta inträffade för sju år sedan. I dag produceras Trundö Silver, surströmming från Piteorten och det har det gjorts varje år sedan dess. Med varierande resultat. Något år har strömmingen inte blivit bra och då har den kasserats. Men i år däremot, då håller den hög klass.
- Vi testade förra helgen, de var jättegoda, säger Åke Öhlund och får medhåll av frun Doris Öhlund.
Avgörande för smaken
Det är jäsningen som är det avgörande hur surströmmingen smakar.
- I år är den jättegod, jag är jättenöjd. Nästan lite mallig, säger Åke Öhlund.
Det är väl karlarnas projekt. Surströmmingen. Men fruarna hjälper till.
- Det är mest gubbarna som håller på med det här, men vi hjälper till på ett hörn, säger Doris Öhlund.
Surströmmingssmakandet står alltså Åke Öhlund och Ove Larsson för, sedan hjälper fruarna Doris Öhlund och Rut Larsson till.
Många förknippar surströmming med den starka doften, men det hör till, förklarar Åke Öhlund.
- Man måste gilla lukten för att tycka om surströmming, säger han.
För en person som tycker om surströmming är det ingen illaluktande lukt som sipprar ur burken, förklarar Åke Öhlund, det luktar som det ska.
Men om den är dålig, då luktar den illa.
Det är en gas som bildas när strömmingen syras som ger den starka doften.
- Men när man öppnat locket på tunnan ett par gånger försvinner gasen och då luktar det inte likadant längre, säger Åke Öhlund samtidigt som han öppnar en strömmingstunna och den välbekanta surströmmingsdoften sprider sig.
Då måste strömmingen jäsa vidare för att det ska bildas ny gas.
- Lukten är viktig för det påverkar smaken, säger Åke Öhlund.
Flera steg
Innan man kan börja syra strömmingen måste givetvis strömmingen fiskas. Det är ett fysiskt ganska krävande jobb, förklarar Åke Öhlund. Två veckor före midsommar läggs nätet ut, det ska övervakas och sedan ska nätet in och fisken ska påbörja syrningen för att den så småningom ska kunna avnjutas som surströmming. Proceduren innebär blodlake, mättad saltlake, svagare saltlake som sedan avslutas med en jäslake innan syrningsprocessen är färdig.
- Efter sex veckor var den klar i år. Men normalt brukar det vara efter sju till åtta veckor. Det beror nog på att det varit så varmt, tror Åke Öhlund.
I slutet av augusti är det surströmmingspremiär, men innan dess kommer surströmmingsdoften att sprida sig över Trundön.
- Vi måste äta surströmming innan barnbarnen åker hem, Villhelm tycker om surströmming, säger Åke Öhlund och tittar på sitt barnbarn som nickar leendes.