Entusiaster korade årets surfisk

Surströmmingstillverkare, bagare och Trundöbor fick äran att kora årets surströmming. Efter en noggrann bedöming som ägde rum i Trundöns byagård hette vinnaren inte Oskars, fast ändå gjorde den det ...

Testet utfördes som ett blindtest och surströmmingen låg i numrerade skålar, här är det Åke Öhlund som förser sig!

Testet utfördes som ett blindtest och surströmmingen låg i numrerade skålar, här är det Åke Öhlund som förser sig!

Foto: Robert Lundberg

TRUNDÖN 2011-08-18 06:00

PT har tidigare i sommar berättat om Åke Öhlund och Ove Larsson som fick med sig hem ett surströmmingsrecept från en resa till Ulvön.

Det var för sju år sedan - sedan dess tillverkar herrarna en egen surströmming på Trundön. Detta också med hjälp av sina minst lika surströmmingsälskande fruar Doris Öhlund och Rut Larsson (som också är ordförande i Trundöns Byagårdsförening).

"Södra Trundöns surströmming" var inte med i testet (den finns inte att köpa ute i butik) men väl nio andra sorter som finns att handla på affärerna i PT:s spridningsområde.Med på testet, som i vanlig ordning var ett blindtest, var också Dan och Maria Holmgren som äger Trundöbagaren och har bråda tider så här kring surströmmingspremiären ...

- I morgon har vi jobbat i 19 dagar i sträck, det är helt galet vad mycket hårt tunnbröd det går åt den här tiden på året, menade Dan som stigit upp vid halv fem på morgonen i går och äntligen fick äta lunch: Surströmming! först vid klockan två på eftermiddagen.

- Ja, tänk att man får vara så här lycklig! utbrast Maria Holmgren som är lika tokig i surströmming som de andra i juryn.

Testade utan tillbehör
Under djup koncentration betade expertjuryn sedan av de nio olika sorterna, detta helt utan tillbehör - det diskuterades jäsningstider, rom-konsistens, färg på köttet, sälta och en rad andra viktiga detaljer.

Till sist kunde poäng sättas och en vinnare koras:

Den brukar ofta heta Oskars (så var det även i fjol) men i år var det Höga Kusten som kammade hem hel sex fempoängare och stod som klar segrare.

Fast på sätt och vis stod även Oskars som segrare, Oskars i Tynderö utanför Sundsvall har nämligen tagit över tillverkningen av Höga Kustens surströmming i år och producerar de 40 000 burkarna.

Detta tillsammans med det egna märket Oskars, som för övrigt kom tvåa i PT:s test och även Oskas filéer som kom på tredje plats och blev bästa filé.

Storslam för ett och samma salteri med andra ord ...

I Trundön fortsätter också surströmmingstillverkningen, fast i dag blir det ingen surfisk på bordet:

- Man kan säga att vi äter surströmming året om, den enda dag vi aldrig äter är på premiären, den är vikt för amatörer! menade Åke Öhlund med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om