PT har tidigare i sommar berättat om Åke Öhlund och Ove Larsson som fick med sig hem ett surströmmingsrecept från en resa till Ulvön.
Det var för sju år sedan - sedan dess tillverkar herrarna en egen surströmming på Trundön. Detta också med hjälp av sina minst lika surströmmingsälskande fruar Doris Öhlund och Rut Larsson (som också är ordförande i Trundöns Byagårdsförening).
"Södra Trundöns surströmming" var inte med i testet (den finns inte att köpa ute i butik) men väl nio andra sorter som finns att handla på affärerna i PT:s spridningsområde.Med på testet, som i vanlig ordning var ett blindtest, var också Dan och Maria Holmgren som äger Trundöbagaren och har bråda tider så här kring surströmmingspremiären ...
- I morgon har vi jobbat i 19 dagar i sträck, det är helt galet vad mycket hårt tunnbröd det går åt den här tiden på året, menade Dan som stigit upp vid halv fem på morgonen i går och äntligen fick äta lunch: Surströmming! först vid klockan två på eftermiddagen.
- Ja, tänk att man får vara så här lycklig! utbrast Maria Holmgren som är lika tokig i surströmming som de andra i juryn.
Testade utan tillbehör
Under djup koncentration betade expertjuryn sedan av de nio olika sorterna, detta helt utan tillbehör - det diskuterades jäsningstider, rom-konsistens, färg på köttet, sälta och en rad andra viktiga detaljer.
Till sist kunde poäng sättas och en vinnare koras:
Den brukar ofta heta Oskars (så var det även i fjol) men i år var det Höga Kusten som kammade hem hel sex fempoängare och stod som klar segrare.
Fast på sätt och vis stod även Oskars som segrare, Oskars i Tynderö utanför Sundsvall har nämligen tagit över tillverkningen av Höga Kustens surströmming i år och producerar de 40 000 burkarna.
Detta tillsammans med det egna märket Oskars, som för övrigt kom tvåa i PT:s test och även Oskas filéer som kom på tredje plats och blev bästa filé.
Storslam för ett och samma salteri med andra ord ...
I Trundön fortsätter också surströmmingstillverkningen, fast i dag blir det ingen surfisk på bordet:
- Man kan säga att vi äter surströmming året om, den enda dag vi aldrig äter är på premiären, den är vikt för amatörer! menade Åke Öhlund med ett leende.