Kungen invigde ekoparkerna Varjisån och Piteälven

Sveaskogs naturvårdande satsning på 36 ekoparker har blivit komplett.På måndagen invigdes de två sista ekoparkerna i listan, Varjisån och Piteälven, av kung Carl XVI Gustaf.– Sveriges natur är faktiskt fantastisk, sa kungen i sitt tal vid Trollforsen.

Kunglig inspektion av ekopark Piteälven. På måndagen invigde Carl XVI Gustaf ekoparkerna Varjisån och Piteälven, de två sista av de 36 ekoparker som Sveaskog beslutat skapa.

Kunglig inspektion av ekopark Piteälven. På måndagen invigde Carl XVI Gustaf ekoparkerna Varjisån och Piteälven, de två sista av de 36 ekoparker som Sveaskog beslutat skapa.

Foto: Göran Westerlund

TROLLFORSEN2014-09-01 17:03

Videon är inte längre tillgänglig

Naturen var på ett strålande bra humör denna invigningsdag. Solsken och ett klart och friskt höstväder välkomnade de cirka 150 gästerna.

På berget Junkavare i ekopark Varjisån tog Sveaskogs naturvårdsexperter gästerna med på en promenad i skogen, på en exkursion invigningsdagen till ära.

– Vi kunde har visat er riktiga rariteter, vi kunde ha krupit omkring här och visat den ena tre millimeter långa skalbaggen efter den andra och vissa av oss hade gått i spinn. Men vi har valt att visa det ni har sett hela livet men aldrig har tänkt på, sa Peter Bergman, Sveaskogs landskapsekolog.

Kungen, landshövding Sven-Erik Österberg, kommunalråd och övriga fick där i skogen på Junkavares sluttning veta mer om både stort och smått i naturen.

Helena Dehlin, naturvårdsspecialist, berättade om myren, om vitmossa och om våtmarkernas betydelse:

– Myren lagrar koldioxid. Den fungerar också som ett reningsverk, tungmetaller fastnar i torven. Kväve tas också upp av myren, det leder till att övergödningen minskar i omgivningen. Myren dämpar också översvämningar.

Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog, lärde besökarna mer om hackspettar:

– Hackspettar tillhör ekosystemet och är en mycket viktig grupp. Får vi med oss hackspetten i våra ekoparker, då har vi lyckats,

Ann Eklund, Sveaskogs resultatområdeschef i Södra Norrbotten, satte fokus på naturen som en källa till välbefinnande.

– Deadlines, föräldramöten och mellandagsreor är långt ifrån savannen i Afrika där vi hade vår början. Hon citerade Per Gessle i låten "Jag går och fiskar":

– Han har hittat det han mår bra av. Använd gärna våra ekoparker till att hitta ert andningshål.

Ekopark PIteälven

Efter exkursionen i ekopark Varjisån var det dags att titta närmare på ekopark Piteälven.

Vid Trollforsen berättade Stefan Bleckert om arbetet med ekoparkprojektet som inleddes för tolv år sedan och som nu är slutfört:

– 175 000 hektar skog har inventerats, i skog och mark och på data. Det är ett jättejobb som har bedrivits av vår personal. Våra ekoparker är fina idag och de kommer att bli finare i morgon. Varje ekopark mognar.

Per-Olov Wedin, Sveaskogs VD, avslöjade att de 36 ekoparkerna kommer att bli 37. En ekopark planeras nämligen i Västmanland, i spåren av den skogsbrand som härjat där.

Vid Trollforsen hölls invigningstal av landshövding Sven-Erik Österberg, av Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman och av hans majestät konungen.

– Inget kan mäta sig med upplevelsen att just vara på plats och vandra runt i de här sköna områdena, sa kungen innan han förklarade ekoparkerna Varjisån och Piteälven invigda.

0960–472 70

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om