Så undviker du olyckor på blöta vägar

Hur vi ska agera bakom ratten kan tyckas vara självklart för många, ändå sker olyckor på grund av vattenplaning då och då, senast under tisdagsnatten. Genom att bocka av några få saker kan vi som förare avsevärt hålla ned risken för vattenplaning på höstblöta vägar.

Med höstens kraftiga regn så ökar utmaningarna på vägarna. Rätt hastighet och bra däck kan vara helt avgörande för att undvika vattenplaning.

Med höstens kraftiga regn så ökar utmaningarna på vägarna. Rätt hastighet och bra däck kan vara helt avgörande för att undvika vattenplaning.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Trafikolycka2021-08-26 09:00

Under tisdagskvällen öste regnet ned på många håll i Norrbotten och strax före midnatt kom larm om en trafikolycka på E10, i närheten av Morjärv. Det var en singelolycka och bilföraren hade enligt uppgifter fått vattenplaning och åkt av vägen. Personen fick föras till sjukhus med ambulans. Polisen dokumenterade olycksplatsen och höll förhör. Vilken grad av skador föraren fick är i skrivande stund okänt. 

Med höst kommer regn och på köpet risken för vattenplaning på våra vägar som inte alla är i toppskick. Regnvatten vill gärna lägga sig i spår på slitna vägar.

Anki Tiger är trafiklärare på Roberts trafikskola i Luleå. När hon har körlektioner under regniga dagar så brukar hon passa på att prata om risker för vattenplaning och visa hur man som förare kan tänka. 

När är risken för vattenplaning störst?

– Det är vid hög hastighet, där det är spårig vägbana och om man har dåliga däck.

– Jag uppmanar mina elever att, om de ser att det är spårigt på vägbanan, hålla sig utanför spåret och undvika där man ser att det är vattensamling. Försöka köra lite utanför det helt enkelt, så man inte är i spåret.

– Hastigheten är det avgörande, och däckmönstret. Se till att du har däck med bra mönsterdjup.

Vad sker vid en vattenplaning?

– Man glider ovanpå vattnet och förlorar styrkraft, som att åka vattenskidor. Det fel många gör när de känner att de förlorar fästet är att de styr, och styr häftigt. Sen kommer fästet och det är då man voltar.

Så om man har tappat greppet?

– Släpp på gasen och vrid inte på ratten. Fästet kommer när du sänker farten. Och måste du styra, styr inte med häftiga rörelser. Vrider du ett varv på ratten och så kommer fästet, jamen då voltar du.

Om vägbanan på exempelvis en 90-sträcka är för smal och man inte kan lägga sig på vallarna?

– Sänk farten, men håll koll i backspegeln och se om det kommer någon bakom dig. Kör du sakta ska du ju hålla dig åt sidan. 

De bättre däcken, framtill eller baktill?

– Vi lär ut att ha de bättre däcken bak. Men naturligtvis är det allra bäst att ha bra däck runtom, säger Anki Tiger.

För sommardäck är det minsta enligt lag tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter. Men rekommendationen är att däcken ska bytas betydligt tidigare än så för att vara säkra.

Mönsterdjup

Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!