Från den 1 januari måste alla kattägare registrera sina fyrbenta vänner hos Jordbruksverket. Kravet på registrering gäller alla katter som är födda från 2008 och framåt. För att kunna registrera sin katt, måste den först vara id-märkt.
Är det fler ägare som id-märker sina katter?
– Ja det har vi märkt av, det är fler än vad det har varit tidigare som kommer in enbart för chipmärkning. Tidigare har det mest varit att man har id-märkt sin katt i samband med vaccination eller kastrering, säger Sara Hahne veterinär på Töre Djurklinik innan hon fortsätter:
– Bara en id-märkning kostar 395 kronor. Men väljer man att göra den i samband med ett annat besök exempelvis en vaccination eller kastrering så blir det billigare.
Vid en chipmärkning får ägaren ett nummer på sin katt som sedan ska registreras hos Jordbruksverket. Men det är något som många ägare glömmer bort.
– Vid en chipmärkning så får ägaren ett nummer på sin katt som sedan ska registreras hos Jordbruksverket. Största problemet, även om dem allra flesta vuxna katter är chipmärkta så är inte alla registrerade. Katterna blir märkta men sedan glömmer ägarna bort att registrera dem, säger Hahne.
Varför tror du att man som ägare väljer att id-märka sin katt?
– Framför allt är det när man har utekatter, i fall att dem springer bort att man då kan koppla katten till sin ägare. Ibland får vi in avlidna katter och då är det väldigt fint att dem är märkta så att man kan hitta ägaren så att hen slipper leva i ovisshet.