Nedfallet påverkar fortfarande Sverige

Det radioaktiva nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl spreds över stora delar av den europeiska kontinenten. 30 år efter katastrofen går strålningen fortfarande att mäta i svenska marker.– Nog märker vi det i arbetet, säger renskötaren Thomas Kroik Kristoffersson.

Tjernobylolyckan2016-04-26 01:23

Gävle drabbades hårdast, men stora delar av Västerbotten, Västernorrland, Uppland och Västmanland fick också ta emot de radioaktiva partiklar som spreds med vinden från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Runt fem procent av det radioaktiva cesium (Cs-137) som utsöndrades från den brinnande reaktorn hamnade i svenska marker.

Fortfarande mätbar

Strålningen går fortfarande att mäta, men cesiumets relativt korta halveringstid gör att det i dag är ofarligt för människor att äta livsmedel från de drabbade områdena. I skogsmarker är cesiumhalterna högre, men även i vilt, svamp och bär är det mycket ovanligt att mätningarna överskrider satta gränsvärden.

– Du kan hitta enstaka älgar som har högre värden, men den grupp jägare i Gävle som vi mäter är inte i närheten av gränsvärdet som grupp, säger Pål Andersson, som arbetar med miljöövervakning vid Strålskyddsmyndigheten.

Ger merarbete

Thomas Kroik Kristoffersson är renskötare från samebyn Voernese, väster om Dorotea i Västerbotten. 30 år efter Tjernobylolyckan märker han fortfarande av nedfallet i sin vardag.

– Renarna äter gärna svamp och är det bra svampår så måste vi sätta dem på utfordring under 60 dagar innan slakt. Det är ett merarbete för när vi flyttar ner från fjället på hösten måste vi ha renarna kvar och en gubbe måste stanna på fjället, säger han. (TT)

Cesium i svensk mat

Enligt Strålskyddsmyndigheten (SSM) är halten cesium-137 i dag så låg i mjölk och kött från lantbruket att den knappt går att mäta, även i de områden som drabbades värst av nedfallet från Tjernobyl. En anledning till det är att de radioaktiva partiklarna sjunkit i jordlagren snabbare än man först befarade, vilket betyder att cesium inte tas upp av odlad gröda i lika stor utsträckning som direkt efter olyckan 1986.

I skog och på fjäll är situationen en annan och därför är också cesiumhalterna högre. Trots det avråder SSM inte från att äta svamp, bär, insjöfisk och vilt från till exempel Gävletrakten. Även vid en relativt hög konsumtion håller sig mätvärdena under de som anses säkra för personal vid kärnkraftverk.

SSM genomför regelbundet mätningar i skog och mark, och gör även studier på människor som konsumerar mycket viltkött. I sällsynta fall hittar man fortfarande djur med höga doser i köttet.

Runt en procent av den strålning en genomsnittlig svensk får i sig årligen går i dag att härleda till Tjernobylolyckan.

Källa: Strålskyddsmyndigheten och Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om