Bok
Idén till kokboken ”Mera vego: mat för hela familjen” fick Sara Ask och Lisa Bjärbo från rapporterna om sambandet mellan världens köttproduktion och klimathotet.
Allt fler börja kika mot grönsakshyllorna istället för charken, men för många stannar det vid just funderingen menar författarna. Med ”Mera vego” vill de svara på frågan ’Vad sjutton lagar man när man ska laga vegetarisk mat?’. Här presenterar de sextio familjeanpassade recept uppdelade på tillagningstid. Från tjugominuters vardagslagning till helgrätter. Plockmat, mellanmål och desserter plus ett gäng tips av praktisk karaktär.
”Oavsett om du har som mål att din familj ska skippa köttet lite då och då, eller om du redan lagar massor av vegetarisk mat men är trött på dina gamla recept, så är den här kokboken en färgglad, fullmatad och snygg inspirationskälla i ditt kök. Mera vego åt folket!”, skriver författarna. Så ut och skörda – i trädgården eller grönsaksdisken.
Trädgård i vidare begrepp
På förra uppslaget citerade vi Carl G Jungs uttalande om att alla människor behöver en trädgård även om den är liten – för att hålla en djupare kontakt med jorden och därmed något djupare inom sig själva. Men att vara ute bland grönskan behöver inte bara handla om trädgård. Det kan likaväl handla om skogen.
En enkel kvällspromenad. Samla kottar, titta på mossa, ett glas saft på en stubbe. Eller några blåbär i en kopp. Kanske karljohan i en korg. Fint och lättillgängligt.
Blogg / Instagram
Hon tipsar om trädgård i fyrans Nyhetsmorgon, skriver krönikor i Sköna hem och driver handelsträdgården Zetas med tillhörande kafé utanför Stockholm. Hon har skrivit boken "En trädgårdsmästares väg".
Victoria Skoglund bloggar också på magasinet Lantlivs hemsida och instagrammar rätt flitigt.
Inspireras av hennes ord om rönnsumak i stora ekfat och stämningsfulla bilder.
Palla frukt
Ideén om Pallafrukt.se föddes under en lunchrast när Amanda Stehns kollegor visade bilder på sina fruktträd, vars grenar höll på att knäckas av tyngden från frukt som de inte hade tid att plocka.
Amanda var nyinflyttad student i centrala Göteborg och såg genast en lösning på problemet.
På hemsidan Palla frukt lägger fruktträdsägare ut sina träd som en kontaktannons. Pallarna kan sedan skicka ett meddelande via ett kontaktformulär med en förfrågan om att få plocka frukt. De kommer sedan överrens om förutsättningarna för hur “pallningen” ska ske.
I Luleå finns en annons, men – ännu – finns inga Piteåträd ute som kontaktannons.