Helg dyker ner i historien och passar på att plocka fram några kalendrar som återfinns hos lokala handlare. Häng med!
Det var i början på 1900-talet som den första adventskalendern trycktes. Landet var Tyskland och kalendern bestod av två ark, det ena med 24 julmotiv.
Den gjorde succé och därför skapades en ny version. Nämligen varianten med numrerade luckor som hade bilder bild på hus, julmarknader och religiösa motiv innanför.
Den första svenska adventskalendern gavs ut i början av 30-talet. Bakom stod Sveriges flickors socutförbund. Genom att sälja kalendrarna samlade de in pengar till rörelsen.
De svenska varianterna hade ofta bilder på natur, snögubbar, kälkar, timrade hus och tomtenissar.
Men kalenderproduktionen kom av sig under andra världskriget, då den sattes på paus på grund av materialbrist.
När den sedan återvände slog den igenom även i USA.
Sedan dess har kalendern utvecklas och förändrats många gånger om. Adventskalendern med två ark och bilder bakom luckorna finns såklart kvar, men chokladkalendrar och leksakskalendrar samsas nu med smyckesvarianter, sminkboxar och ostkalendrar i butikerna.
Här hittar du några ät- och drickbara varianter!
.
Haupt lakrits tillverkan sina godsaker i en liten fabrik utanför Stockholm. Varje lucka i deras Muminkalender innehåller minst två bitar lakrits, så att man kan dela med sig – om man inte vill äta båda själv! Priset är 499 kronor hos Järnspisens matbod.
.
Den numera traditionella tekalendern från Kahls finns hos Buketten för 349 kronor. Kalendern innehåller te för två koppar varje dag och är en blandning av julinspirerade teer och bästsäljande klassiker. Vi kan avslöja att smaken tomtegröt organic gömmer sig i bakom lucka tre.
.
Medveten omtanke. Kakaobönorna är hållbart odlade och själva chokladen görs i en liten fabrik på Österlen. Godbitarna är tillverkade med kokos istället för mjölk, så de är helt mjölkfria. Konstnären My Feldt har målat omslagsbilden hemma i sitt vardagsrum och plasten i kalendern är gjord av återvunnen sådan. Priset är 295 kronor på Järnspisens matbod.
.
Den vackra kartongen med namnet "Stunder i advent" återfinns hos Hem ljuva hem för 249 kronor. Den innehåller fyra noveller och te för fyra koppar. Alltså en novell och en kopp te för alla söndagar fram till jul. Kom i stämning med juliga dofter och julberättelser av bland andra Agnes von Krusenstjerna och Vilhelm Moberg.
.
Hur fin gå-bort-present? Van Uffords chokladfabrik i Ystad står bakom den hand handgjorda ekologiska chokladen i träask. Fläderkaramell och lingonberry jingle är två av smakerna på de vackra chokladkakorna. Pris 495 kronor, Järnspisens matbod.
.
Kahls kaffekalender kostar 449 kronor och finns på Buketten. Den tar den kaffeälskande ägaren på en resa genom kaffets historia. Den resan börjar med Bench maji, ett vildkaffe från Etiopien.
.
De här kolorna kokas på klassiskt vis av grädde och smör i Pärlans konfektyrs kök i Stockholm. Ett riktigt hantverk där mjuk kola täcks av mörk choklad. I julkalendern hittar du 24 bitar med egen karaktär. Pris 395 kronor på Järnspisens matbod.
.
För ostälskaren. I kyldisken på Coop återfinns Ilchesters adventskalender med olika engelska hårdostar. Priset är 199 kronor för smaker som applewood, red leicester, och wensleydale med tranbär.