Första rabarbern { med rosé }
Ett fräscht sätt att ta tillvara på den första rabern (kan du inte vänta finns det redan att köpa i matbutiken):
För fyra portioner
600 g rabarber
1 msk riven ingefära
1 dl strösocker
70 g smör
1 tsk rosépeppar
Grädde eller glass
Sätt ugnen på 175 grader (150 med varmluft).
Skölj, ansa och skala rabarbern. Är skalet tunt kan det få sitta kvar. Skär i halvdecimeter långa bitar och lägg i ugnssäker form.
Skala och riv ingefära och blanda den sedan med sockret. Strö över rabarbern. Hyvla över smöret med osthyvel och toppa med krossad rosépeppar.
Baka i ugnen cirka 20 minuter, rabarbern ska precis bli mjuk.
Servera ljummen med lättvispad grädde eller glass.
Årets potatis och chips med smak av lakrits
Årets potatis heter Valor – namnet med blinkning till valåret. Valor är motståndskraftig mot sjukdomar och ställer inte några stora krav på växtplats eller näringstillförsel. Valor är en creméfärgad, fastkokande potatis framtagen i Skottland 1993.
Chips på trädgårdsmässa? Jo, men chips görs ju av potatis och den här från Larssons delikatesschips smakar lakrits (god)!