Med fokus på det ätbara

Chips med smak av lakrits, årets potatis och ett härligt vårfräscht rabarberrecept.

Lakritschips och livgivande ur jorden.

Lakritschips och livgivande ur jorden.

Foto: Mari Gustafsson

Tilltugg2014-05-10 06:00

Första rabarbern { med rosé }

Ett fräscht sätt att ta tillvara på den första rabern (kan du inte vänta finns det redan att köpa i matbutiken):

För fyra portioner

600 g rabarber

1 msk riven ingefära

1 dl strösocker

70 g smör

1 tsk rosépeppar

Grädde eller glass

Sätt ugnen på 175 grader (150 med varmluft).

Skölj, ansa och skala rabarbern. Är skalet tunt kan det få sitta kvar. Skär i halvdecimeter långa bitar och lägg i ugnssäker form.

Skala och riv ingefära och blanda den sedan med sockret. Strö över rabarbern. Hyvla över smöret med osthyvel och toppa med krossad rosépeppar.

Baka i ugnen cirka 20 minuter, rabarbern ska precis bli mjuk.

Servera ljummen med lättvispad grädde eller glass.

Årets potatis och chips med smak av lakrits

Årets potatis heter Valor – namnet med blinkning till valåret. Valor är motståndskraftig mot sjukdomar och ställer inte några stora krav på växtplats eller näringstillförsel. Valor är en creméfärgad, fastkokande potatis framtagen i Skottland 1993.

Chips på trädgårdsmässa? Jo, men chips görs ju av potatis och den här från Larssons delikatesschips smakar lakrits (god)!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om