Stor passion för musik förenar årets talanger

Gayle Viklund, 15

Gayle Viklund, 15

Foto: Erik Westergren

TALANGJAKTEN2014-07-25 05:00

På lördag eftermiddag under PDOL möts åtta unga sångbegåvningar i årets upplaga av Piteå-Tidningens traditionella talangjakt. Tävlingen går av stapeln på Byxtorgets scen Träkronan, där de musikaliska talangerna i åldrarna 15-23 år ger allt de har på scenen. Årets jury består av bland andra Rikard Granberg, Gert Dahlström och Maria Lundqvist och efter bedömning av kvalité i sång och framförande utses årets talang.

Dessa tävlar i talangjakten:

SIMON EDEBLOM, 18 år

Bostadsort: Öjebyn.

Sysselsättning: Jag har sommarlov nu och ska börja trean på gymnasiet, teaterlinjen, till hösten.

Intressen: Det vanliga, musik och att festa. Horoskop är kul också, och mode. Och att titta på Sex and the city, jag tittar faktiskt på den nu.

Lyssnar på: Det som alla andra lyssnar på, men också sånt som ingen som ingen annan lyssnar på. Typ Lady Gaga, Björk, Marilyn Manson och Nanne Grönwall.

Bidrag: "Poker Face", Lady Gaga.

Därför valde jag låten: Många känner igen och kan den, men jag kör en speciell version som inte så många har hört innan. Den här versionen har jag gjort själv till hälften, jag har gjort en version på hennes version. Och genom den så får jag visa mina talanger inom piano och sång.

Därför sökte jag till talangjakten: Det är så himla kul, eller, mamma tvingade mig. Jag har ju aldrig uppträtt på det här sättet så det är kul att testa. Jag gillar ju musik och sånt väldigt mycket.

Musikalisk bakgrund: Jag har spelat piano sedan nio års ålder och tog sånglektioner under ett år när jag var 15, då hade jag inte sjungit något innan dess.

Särskilt musikminne: När jag var och uppträdde på Margretelund som 10-åring och så skulle jag vara cool och spela piano utan noter. Det var mitt första uppträdande och var genom musikhögskolan. Det gick ganska bra ändå. Jag spelar nästan bara på gehör, jag tycker det är jobbigt att läsa noter.

Mål med musiken: Det känns som höga planer, men jag skulle vilja bli låtskrivare. Jag skriver låtar varje dag. Oftast pop, fast med en touch av allt möjligt.

GAYLE VIKLUND, 15 år

Bostadsort: Öjebyn.

Sysselsättning: Jag sommarjobbar på Öjagården, ett ålderdomshem. Jag ska börja nian till hösten.

Intressen: Jag älskar att sjunga och att vara med mina kompisar. Speciellt med Sara, hon är bästa kompisen. Vi brukar åka och bada och cykla.

Lyssnar på: Justin Bieber och Nicki Minaj är ­favoritartisterna.

Bidrag: ”Set fire to the rain”, Adele.

Därför valde jag låten: Jag valde den för att jag tror att den låter bra till min röst. Adeles röst är mörk och det är min också, så det känns som att hennes låt passar bra med min röst.

Därför sökte jag till talangjakten: För att jag vill vara en sångerska och det här är bra övning. Jag blir jättescenrädd när jag står på scen. Men jag försöker säga till mig själv att jag ska göra det här för att jag tycker om det och för att de i publiken vill ju höra mig sjunga, så jag ska sjunga för dem.

Musikalisk bakgrund: Jag började sjunga när jag var liten, tror att jag var fem år när jag började sjunga. Jag sjunger jämt, hemma och framför mina föräldrar, alla typer av musik. Gick en kör i tre veckor också, på musik- och dansskolan.

Särskilt musikminne: Varje lördag brukade det vara fritt fram för alla att sjunga efter att prästen var klar på gudstjänsten. Jag sjöng ett solo i kyrkan en gång, och då bestämde jag mig för att jag ville fortsätta sjunga. Det var då jag insåg att jag älskade att sjunga.

Mål med musiken: Jag vill bli bättre och träna min röst. Jag vill vara en sångare och sjunga för andra. Framöver skulle jag gärna lära mig spela gitarr och piano.

MARCUS LUNDMAN, 20 år

Bostadsort: Piteå.

Sysselsättning: Jag jobbar i kundservice på Photowall fototapeter.

Intressen: Musik och fotografi är det som ligger mig närmast.

Lyssnar på: Allt från ballad till metal, men är inte så mycket för hiphop. Cirkus Maximus, Shinedown och Queen är några av favoriterna.

Bidrag: "In the heart of a homeless", egenskriven, artistnamn Séamus Cloud.

Därför valde jag låten: Det är mycket känslor i alla mina låtar och jag tänker att den låten borde fånga publiken. Folk har sagt att jag borde ta den. Den är rakt på sak, simpel fast känslosam.

Därför sökte jag till talangjakten: Jag fick erbjudandet om att vara med i år igen, eftersom jag var med förra året. Jag älskar att spela musik och vill nå fram med musiken. Jag skulle gärna fortsätta spela live.

Musikalisk bakgrund: Självlärd. Min pappa har spelat musik mest som hobby och sportat på seriös nivå. Jag blev tvärtom, sportar som hobby och spelar musik på seriös nivå. Vi har spelat och lyssnat väldigt mycket på musik ihop.

Särskilt musikminne: Första gången jag spelade live med mitt band då, ett metalband, på Kulturens hus i Luleå för kanske fem år sen. Det var riktigt bra ljud och känslan som man fick då, den vill man uppleva igen. Man blev glad, lite nervös och taggad.

Mål med musiken: Mitt mål med livet är att antingen jobba med musik eller foto. Jag vill nå fram med musiken och har nio låtar jag kan tänka mig att spela in på skiva. Att spela live mer hade varit kul, både med mitt proggmetalband Spiritual Space och med egna låtar.

MOA BERGLUND, 17 år

Bostadsort: Älvsbyn.

Sysselsättning: Jag börjar andra året på gymnasiet, samhällslinjen, till hösten. Under sommaren jobbar jag på ABF, vi går runt och sjunger och underhåller med musik för alla.

Intressen: Sjunga och vara med kompisar. Sen tränar jag väldigt mycket på gymmet och spelar fotboll i Älvsbyns damlag.

Lyssnar på: Väldigt olika. Jag tycker om Beyoncé och Paramore, de är favoriterna.

Bidrag: "Coming down", Five Finger Death Punch.

Därför valde jag låten: Jag tycker om texten väldigt mycket, jag känner igen mig i den. Men jag tror att alla kan känna igen sig i den. Den handlar om att man kan må dåligt men att det är ingen som ser. I min version har jag gjort om den så att den är utan skrik och kanske lite lugnare också, lite omgjord.

Därför sökte jag till talangjakten: För att det är alltid kul med nya utmaningar. I mitt sommarjobb handlar det ju om att sjunga och jag sjöng också på X-festivalen i år, men det här är en ny utmaning. Spännande att se hur långt man kan gå i tävlingen.

Musikalisk bakgrund: Jag har inte gått någon utbildning. Jag har väl alltid sjungit, men det är först sedan kanske ett år tillbaka som jag har börjat våga sjunga inför folk.

Särskilt musikminne: När jag var liten och tittade på Lilla Melodifestivalen hemma på TV. Det såg så kul ut att sjunga inför folk och att stå på scen. Det var då jag insåg att det vore kul att själv stå där uppe.

Mål med musiken: Inget speciellt egentligen. Drömmen är att komma så långt som möjligt och att hela tiden utmana mig själv.



JOHANNA GUSTAVSSON, 15 år

Bostadsort: Hemmingsmark.

Sysselsättning: Går i skolan, börjar nian till hösten. Men just nu har jag sommarlov.

Intressen: Åka längdskidor, spela fotboll, vara med kompisar och att sjunga, så klart.

Lyssnar på: En massa blandat, allt möjligt. Adele tycker jag mycket om. Och låtar som är up-tempo, pop och house.

Bidrag: ”Make me feel my love”, Adele.

Därför valde jag låten: Jag har sjungit den några gånger tidigare och känner mig säker med den.

Därför sökte jag till talangjakten: Jag såg annonsen i tidningen och det stod att det var sista dag att anmäla sig den dagen. Så jag skickade iväg ett sms för att se om jag kom med. Det känns ju jättebra att ha kommit med, lite nervöst, fast spännande och jättekul.

Musikalisk bakgrund: Ingen alls, mina föräldrar är tondöva. Har sjungit på lite bröllop och amatörkvällar, men inte jättemycket. Har också sjungit på pubafton i Hemmingsmark och på Lijda Live. Det känns som att jag har sjungit sedan alltid, ­eller i alla fall sedan tidigt. Och jag sjunger alltid i duschen.

Särskilt musikminne: I femman uppträdde jag på skolan för första gången, jag sjöng och spelade piano själv inför kanske hundra personer. Det var första gången jag upptäckte att jag kunde sjunga, de hade praktiskt taget tvingat mig. Man får en energikick typ, men så är det ju varje gång.

Mål med musiken: Om jag bestämmer mig för att satsa på musik, så vill jag ju bli bäst. Jag ska söka till skidgymnasiet tror jag och då kanske blir jag en sjungande skidåkare. Vi får väl se om allt går som planerat.

SOFIA LIDMAN, 19 år

Bostadsort: Pitsund.

Sysselsättning: Jag gick ut skolan i år och nu sommarjobbar jag på Pite havsbad. Förhoppningsvis far jag till USA och jobbar som au pair till hösten.

Intressen: Teater, musik, vänner.

Lyssnar på: Jag är en allätare, förutom dansband och heavy metal. Jag har ingen favoritlåt utan det handlar mer om att artisten i sig är intressant och hur de marknadsför sig. Lady Gaga och Katy Perry till exempel är intressanta artister.

Bidrag: "My same", Adele.

Därför valde jag låten: Jag ville ha en ny låt som jag aldrig har sjungit förut, testa nåt nytt. Den är inte typisk pop utan Adele har lite mer soul i sin röst, vilket är kul att sjunga.

Därför sökte jag till talangjakten: Jag slutade ta sånglektioner när jag gick ut skolan nu och jag får aldrig sjunga inför folk på nåt annat sätt, så det är en bra chans att göra det. Att sjunga inför folk är jättehemskt men roligt, jag känner en skräckblandad förtjusning.

Musikalisk bakgrund: Jag har tagit sånglektioner sedan jag var 12 år och har alltid sjungit så fort det funnits möjlighet, i olika talangjakter till exempel. Har försökt lära mig gitarr men det har inte gått så bra. Folk har försökt lära mig men de har gett upp efter ett tag när de inser att det inte går.

Särskilt musikminne: Under inspelningen av Svenska rivieran på Pite havsbad, då var jag med i talangjakten där. Det var inte den största folksamlingen, men det var första gången som jag var nöjd med mitt framträdande.

Mål med musiken: Att lära mig den där gitarren, det är det närmaste målet.



ISABELLE ANDERSSON, 23 år

Bostadsort: Piteå.

Sysselsättning: Jobbar som undersköterska på ett äldreboende.

Intressen: Musik, vara med kompisar, resa, fotboll och andra sporter – att titta på, inte utöva.

Lyssnar på: Väldigt blandat. Jag gillar ju mycket svensk musik som typ Melissa Horn och Lars Winnerbäck. Och lite lugnare, som Norah Jones och John Mayer.

Bidrag: "Långa nätter", Melissa Horn.

Därför valde jag låten: Jag tycker att den är en jättefin kärlekslåt och jag tror att den passar min röst ganska bra. Det är en fin text och vacker melodi, jag gillar den jättemycket.

Därför sökte jag till talangjakten: Jag var med förra året, så jag fick en förfrågan om att vara med i år igen.

Musikalisk bakgrund: Egentligen ingen, sjunger mycket på fritiden mest som hobby. Jag har såklart alltid gillat att sjunga. Jag har lärt mig själv och min pappa har lärt mig ganska mycket också, jag brukar spela med honom.

Särskilt musikminne: När jag bodde i Oslo var jag och såg Taylor Swift, det var en upplevelse. Jag hade velat se henne jättelänge och jag älskar att sjunga hennes låtar, det är den typen av musik jag gillar. Det var väldigt mycket folk och hon var jättebra live, det var en bra show.

Mål med musiken: Jag ser det som en kul grej, men musiken kommer alltid att finnas med mig i mitt liv. Musiken är en del av mig och jag tycker att det är väldigt kul att sjunga. Jag hoppas att jag kan få mycket glädje av det i livet och kanske utvecklas och bli ännu bättre. Jag har inte tänkt satsa på det, men vill kunna hålla på med det mer framöver.



ROBIN MARKLUND, 15 år

Bostadsort: Fårön.

Sysselsättning: Har sommarlov, börjar åttan till hösten. Just nu jobbar jag hos pappas kompis och sköter om trädgården som sommarjobb.

Intressen: Att hålla på med musik och med friidrott, höjdhopp är favoriten.

Lyssnar på: Pop och sånt. Låten jag lyssnade på sist är bidraget jag ska tävla med. Andra favoriter är "You and I" med One Direction och "Chandelier" med Sia.

Bidrag: "Honeymoon Avenue", Ariana Grande.

Därför valde jag låten: Jag tyckte att den hade ett skönt sound. Det är en lite långsam poplåt. Jag upptäckte artisten Ariana Grandae i februari och tyckte att hon hade en jättefin röst, så jag började lyssna på hennes låtar och tyckte att de var bra.

Därför sökte jag till talangjakten: Jag har alltid gillat att uppträda. Jag har bland annat uppträtt på vårkonsert på musikhögskolan och på den årliga thaifesten, då brukar jag vara där och sjunga.

Musikalisk bakgrund: Jag började sjunga när jag var ganska liten, jag brukade ta en schampoflaska och låtsas att det var en mikrofon. Jag var 13 år när jag började ta sånglektioner. Jag har tagit lektioner i dragspel i ett och ett halvt år, men jag har funderat på att börja med kanske gitarr eller nåt sånt.

Särskilt musikminne: När jag bodde i Thailand och jag var ungefär fem år. Jag och min tremänning hade en favoritlåt på thailändska som vi brukade sätta på och vi började alltid att sjunga, dansa och göra rörelser till den.

Mål med musiken: Mitt mål är att i framtiden kanske jobba med musik på heltid. Kanske sjunga och vara artist, musiklärare eller sångpedagog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om