Milla samlar in pengar till svältande barn

Milla Martin, 9 år, bestämde sig för att göra något för de barn som svälter i Afrika. Hon startade välgörenhetskampanjen "Bullhjälpen" där hon säljer bullar. Ett initiativ som har inspirerat barn över hela landet att göra samma sak. Tillsammans har de nu samlat in mer än 230 000 kronor.- Jag kunde aldrig tro att det skulle bli så här stort. Det är helt otroligt, säger Milla Martin.

Milla med sin bror Marius, 12 år, vid den allra första bullförsäljningen på i Norrtälje den 2 augusti 2011. Marius har funnits vid Millas sida hela tiden och hjälpt henne.

Milla med sin bror Marius, 12 år, vid den allra första bullförsäljningen på i Norrtälje den 2 augusti 2011. Marius har funnits vid Millas sida hela tiden och hjälpt henne.

Foto: Christine Martin

TÄBY2012-01-30 06:00

Det var efter att Milla hade sett bilder i tidningen på svältande och sjuka barn i Afrika som hon bestämde sig för att göra något för de som har det svårt.

- Man pratar väldigt mycket om att man borde göra något, men det blir inte av, säger Milla, som i somras bestämde sig för att göra något åt saken och startade då sin välgörenhetskampanj.

Milla gillar själv bullar och tänkte att andra också borde göra det.

- Jag tänkte att fler måste ju gilla bullar som jag gör, så jag kom på idén att man kunde sälja bullar, säger Milla.

Bullarna, som hon dels bakar själv men mestadels köper in till bättre pris i affärer, säljer Milla på olika ställen.

Några större svårigheter att få folk att köpa bullar har Milla inte haft.

- Det har varit jättelätt. De flesta vill ju hjälpa till, säger Milla och berättar att det krävs både mod och tålamod när man tar kontakt både med affärer för att få tillstånd att sälja bullar samt kunder som ska köpa dem.

En bulle kostar tio kronor. En peng som för oss kanske inte är så mycket, men för ett barn i Afrika kan den göra stor skillnad.

- En enda tia kan rädda livet på ett barn, säger Milla.

Från början tänkte Milla att bullförsäljningen var något som hon och hennes kompisar skulle göra. Men intresset för att bli bullhjälpare visade sig vara stort. Barn över hela Sverige har inspirerats av Milla och summan för de insamlade pengarna växer stadigt. Just nu har de passerat
230 000 kronor.

Pengarna skickas till Afrika med hjälp av bland annat Radiohjälpen.

Årets förebild
Millas godhjärtade insatser har uppmärksammats över hela Sverige. Nyligen utsågs hon till Svenska hjältars förebild år 2011 för sitt arbete med Bullhjälpen. Strax före jul ägde Svenska hjältar-galan rum på Cirkus i Stockholm och Milla fick då kliva upp på scenen för att ta emot sitt pris.

- Det var pirrigt och nervöst, men roligt. Jag fick träffa så många människor som jag inte ens visste fanns, säger Milla.

Förutom att träffa idolen Eric Saade fick Milla en annan stor överraskning. Hon ska få resa till Tanzania i Afrika. Något som hon ser fram emot.

- Vi kommer att åka hela familjen. Det ska bli spännande, säger Milla.

Under resan ska Milla få åka på safari samt besöka olika barnhem för att i verkligheten få se hur bullhjälpen kan hjälpa till.

Hjälp av ministrar
Även några av Sveriges ministrar har uppmärksammat Millas engagemang. Bland annat har integrationsministern Erik Ullenhag och biståndsministern Gunilla Carlsson sålt bullar tillsammans med Milla och pratat om katastrofen i Afrika med bullköpare.

Milla är en aktiv tjej som har många bollar i luften. Förutom att sälja bullar håller hon på med många andra aktiviteter. Hon dansar, spelar piano, tränar karate och så älskar hon att pyssla.

Bullhjälpen på nätet
På sin lediga tid lägger hon ner mycket tid på nätet där Bullhjälpen finns, både på facebook och i sin blogg.

Bullhjälpens facebooksida har över 7 000 gilla-markeringar och bloggen överöses av kommentarer från besökare som skickar uppmuntrande inlägg till henne.

- Det är mycket jobb, men det är värt det, säger Milla som blir glad av alla kommentarer.

- Det är sådana fantastiska och fina kommentarer.

Bli bullhjälpare
Den som vill bli bullhjälpare kan surfa in på Millas blogg, blogghjalpen.blogg.se, och läsa hur man gör.

Milla råder andra barn att ta mod till sig att våga ta steget och göra något.

- Prata inte bara om det utan gör det bara!

Själv kommer hon att fortsätta med Bullhjälpen en lång tid framöver.

- Jag vill hålla på så länge som möjligt med det här, säger Milla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om