Otydliga uppdrag inom hållbarhetsfrågorna

Fler och fler chefer betraktar hållbarhetsfrågorna som en naturlig del i sitt vardagliga arbete, men många anser att uppdraget är otydligt.

Bara tio procent av de chefer som säger sig ha ett uttalat ansvar för hållbarhet anser att uppdraget inom hållbarhet är mycket tydligt, enligt Ledarnas hållbarhetsbarometer.

Bara tio procent av de chefer som säger sig ha ett uttalat ansvar för hållbarhet anser att uppdraget inom hållbarhet är mycket tydligt, enligt Ledarnas hållbarhetsbarometer.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige2021-12-06 14:00

Bara tio procent av de chefer som säger sig ha ett uttalat ansvar för hållbarhet anser att uppdraget inom hållbarhet är mycket tydligt. Det kan jämföras med 15 procent 2014. Hela 30 procent upplever uppdraget som ganska eller mycket otydligt. Det visar Sveriges chefsorganisation Ledarnas hållbarhetsbarometer. 

– En förklaring skulle kunna vara att antalet organisationer med en hållbarhetsstrategi har ökat kraftigt de senaste åren och att många strategier är så nya att de inte hunnit definierats tydligt med nåbara och transparenta mål. Styrelser och ledningsgrupper behöver ta ett större ansvar för att sätta konkreta mål som cheferna kan ta med sig till medarbetarna, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

Undersökningen visar också på att det finns ett kunskapsgap kopplat till hållbarhet. Cheferna ser ett ökat behov av kunskap inom områden som de inte ansvarar för.

– Vi vet att chefer både vill och kan påverka i den gröna omställningen. Därför är det mycket positivt att se hur cheferna vill ha mer, och söker mer kunskap inom hållbarhetsområdet de ännu inte ansvarar för idag, säger Andreas Miller.

Undersökningen visar också att de viktigaste anledningarna, enligt cheferna, till att organisationen man tillhör bör arbeta med hållbarhetsfrågor anses vara ”att attrahera och behålla personal” samt ”att stärka varumärket”.

– De flesta organisationer har insett att om de ska kunna rekrytera nya, och framför allt unga medarbetare, är ett aktivt hållbarhetsarbete viktigt. Därför är det också viktigt att de säkerställer att de gör jobbet och inte hamnar i någon form av greenwashing, säger Andreas Miller. 

Fakta

68 procent av cheferna anser att det ingår i deras uppdrag att arbeta med frågor rörande miljömässig eller social hållbarhet.

76 procent anser att hållbarhetsarbete är viktigt för att attrahera och behålla personal.

35 procent anser att det är viktigt att arbeta med hållbarhet för att det bidrar till att utveckla nya produkter och tjänster.

Av de chefer som säger sig ha ett uttalat ansvar för hållbarhet anser dock bara 10 procent att deras uppdrag är mycket tydligt.

Källa: Ledarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!