I slutet av januari var närmare 370 000 personer inskrivna arbetslösa, vilket är en minskning med drygt 91 000 personer jämfört med samma månad förra året. Därmed har arbetslösheten minskat till 7,3 procent från 8,8 procent på ett år.* Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Även ungdomsarbetslösheten minskar. Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar (18–24 år) var i januari drygt 43 000, vilket är en minskning med närmare 19 000 personer på ett år. Det motsvarar en arbetslöshet bland ungdomar på 9,1 procent, jämfört med 11,8 procent för ett år sedan.
– Arbetsmarknaden är fortsatt stark och det är brist på arbetskraft. Att restriktionerna nu tas bort stärker arbetsmarknaden ytterligare, särskilt inom branscher som hotell- och restaurang där många ungdomar får sitt första jobb, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, och fortsätter:
– De ungdomar som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden är huvudsakligen de som saknar utbildning. Gymnasieutbildning är en vattendelare på svensk arbetsmarknad.
Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer var i januari närmare 179 000, vilket är oförändrat jämfört med motsvarande månad för ett år sedan. De som varit arbetslösa mer än 24 månader fortsätter dock att bli fler.
*Den registerbaserade arbetskraften förändras vid årsskiften vilket kan innebär mindre förändringar i relativ arbetslöshet. Detta innebär att arbetslöshetssiffran för januari 2022 (7,3 procent) är högre än december 2021 (7,2 procent) trots att antalet arbetslösa minskat.