Flest anmälda till högskoleprovet på fyra år

Drygt 74 000 personer har anmält sig till vårens prov, vilket är det högsta antalet sedan våren 2018. Dubbla provtillfällen under våren och extra säkerhetsåtgärder under proven bedöms ge tillräckliga förutsättningar för att kunna genomföra proven på ett smittskyddssäkert sätt.

Drygt 74 000 personer har anmält sig till vårens prov, vilket är det högsta antalet sedan våren 2018.

Drygt 74 000 personer har anmält sig till vårens prov, vilket är det högsta antalet sedan våren 2018.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2022-01-20 07:00

– Jag kan konstatera att många vill skriva högskole­provet nu när antalet platser inte längre är begränsat som det var 2020–2021. 74 478 är det högsta antalet anmälda sedan våren 2018, säger generaldirektör Eino Örnfeldt vid Universitets- och högskolerådet, UHR.

Provet kommer att genomföras vid två tillfällen, vilket gör det möjligt att hålla ungefär två meters avstånd mellan provdeltagarna. Provanordnarna ska också följa särskilda rutiner vid in- och utpassering för att undvika köbildning och se till att det finns avståndsmarkeringar och handsprit i provlokalerna.

Anmälan till vårens prov var gemensam till båda provtillfällena och deltagarna får skriva endast ett av proven. De får inte välja provtillfälle och kan heller inte byta provort eller provdatum. För att underlätta en smittskyddsäker hantering kommer UHR att fördela de skrivande jämnt över de båda provtillfällena.

I dagsläget finns det inget krav på vaccinationspass för att få skriva högskoleprovet, berättar Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR.

– UHR följer noga utvecklingen kring smittspridningen och har en nära dialog med regeringen, Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskydds­enheterna om förutsättningarna för att genomföra vårens prov på ett smittskyddssäkert sätt. UHR kan, i samråd med regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsenheter besluta om att ställa in högskoleprovet, helt eller på vissa orter i händelse av kraftig smittspridning. I händelse av inställt prov återbetalar UHR anmälningsavgiften, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!