Dyster trend de senaste åren

Dödsolyckan på Kappa är ännu en tragisk olycka på landets arbetsplatser. I fjol omkom 50 personer i arbetsplatsolyckor. Hittills i år har 34 personer mött samma öde.

Flaggor på halvstång för den omkomne på Kappa i helgen. Men det har varit många flaggor på halvstång de senaste åren. I fjol omkom 50  personer i arbetsplatsolyckor. (Arkivbild)

Flaggor på halvstång för den omkomne på Kappa i helgen. Men det har varit många flaggor på halvstång de senaste åren. I fjol omkom 50 personer i arbetsplatsolyckor. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Sverige2019-11-04 18:30

Bland de 50 som omkom i fjol är inte anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige medräknade. Inte heller värnpliktiga, intagna för vård i kriminalvårdsanstalt samt vissa elever. Om dessa räknas in tillkommer åtta omkomna.
Alltså sammanlagt 58 döda i arbetsplatsolyckor under 2018.
I Norrbotten har i snitt fyra personer dött i arbetsplatsolyckor de senaste åren. Fem i fjol, tre år 2017 och fyra år 2016. 

I ett försök att få ner arbetsplatsolyckorna införde regeringen år 2016 en nollvision för dödsfall på svenska arbetsplatser, men effekten har inte blivit som tänkt.
2016: 45 omkomna, 2017: 55 omkomna och 2018: 58 omkomna i arbetsplatsolyckor. Hittills i år har 41 personer rönt samma öde. I dessa siffror är samtliga döda i arbetsplatsolyckor inräknade. 

Arbetsmiljöverket har fått regeringens uppdrag att utreda dödsolyckorna under 2018 och första halvåret 2019.
– Vi ska analysera olyckorna och föreslå åtgärder. I februari 2020 ska vi lämna över utredningen, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för nollvision mot dödsolyckor i arbetet på Arbetsmiljöverket.
En tendens i analysen är att det ofta är stora krafter inblandade.
– Vägtrafiken, fall, rasmassor och närhet till tunga maskiner, men även i arbete med träd och djur.

Kanstrup säger att det är svårt att dra slutsatser utifrån ökningen av dödsolyckorna 2016-2018.
– Det är så kort tid, men sett till de senaste 15 åren har vi haft mellan 35 och 60 dödsolyckor varje år.
Räknar man ihop åren 2009-2018 så har 439 människor förlorat livet när de arbetat. Men det är inte bara dödsolyckorna som ökar. Det senaste decenniet har antalet arbetsplatsolyckor också ökat. Under 2018 räknade Arbetsmiljöverket samman över 34 000 incidenter som var så allvarliga att de resulterade i sjukfrånvaro.

Regeringen har lanserat en nollvision, men är det möjligt?
– Varje människa som dör på arbetet är ett stort misslyckande och nollvisionen gäller. Det är svårt och kräver krafttag från alla parter. Som myndighet kan vi peka på riskerna och föreslå åtgärder, men ytterst handlar det om det förebyggande arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.
– Arbetsgivarna har ett stort ansvar, men även arbetstagarna. Vårt beteende har betydelse, men målet bör vara en så säker arbetsplats att misstag kan ske utan att någon behöver dö, säger Gustav Sand Kanstrup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!