Under de senaste fem åren har privatlånen ökat från 181 till 260 miljarder kronor i Sverige enligt SCB. Uppgången var som tydligast under pandemiåret 2020. Hos fintech-bolaget och bankutmanaren Lunar, som tidigare i år köpte privatlåneföretaget Lendify, har kunderna under 2021 tagit drygt 15 000 privatlån till ett värde av över 2,7 miljarder kronor. Män har tenderat att låna mer pengar än kvinnor.
– Andelen som lånar för att samla och lösa andra lån fortsätter öka varje år. Det är oftast de som tidigare handlat på kontokrediter, tagit dyra smålån eller haft sämre villkor hos våra konkurrenter som vänder sig till oss för att samla lånen och få en lägre kostnad helt enkelt, berättar Mats Persson Bergius, Sverigechef för Lunar.
Snittårsinkomsten för Lunars låntagare var under året runt 361 000 kronor, vilket är ungefärliga medelinkomsten i Sverige. Snittlånet per kund var 179 000 kronor. Detta är en tydlig uppgång från tidigare år.
– Det kan delvis vara efterdyningarna av pandemin, att fler har råd att ta lån och att räntan sänkts i år. Vår typiska kund är män och kvinnor runt 41 år som har en stabil, god ekonomi. Vilket är en förutsättning för att man ska kunna ta lån då vi har väldigt noggranna kontroller när vi ger ut lån och säkerställer noga att potentiella låntagare uppfyller kraven, säger Mats Persson Bergius.
Förutom att konsumenterna använt pengarna till samlingslån har de också bland annat lånat till köksredskap, hemelektronik och utbildningar. Allt fler har även lånat pengar till skilsmässor, medan bröllopslånen gått ner i jämförelse med tidigare år. Det är främst kvinnor som lånat till skilsmässor de senaste två åren, i jämförelse med 2018 och 2019 då det var främst män.
– Även om det inte är så många som lånat till skilsmässor ser vi att detta är en kategori där låneansökningarna ökar. Självklart ska alla ha möjlighet att lämna en relation som inte fungerar utan att drabbas hårt ekonomiskt. Men många har små marginaler i dag i sitt privatsparande samt ett litet eller obefintligt buffertsparande. Genom att sätta upp enklare sparmål och ta bättre kontroll över sina utgifter kan risken för ekonomiskt trångmål vid separationer minska drastiskt, avslutar Mats Persson Bergius.