Byggbarometern: Tunnare orderböcker för 2023

Byggföretagens medlemsföretag tror på tunnare orderböcker under första månaderna 2023. Hälften tror att orderingången blir sämre under våren. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Byggföretagen.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Byggföretagen.

Foto: Pressbild

Sverige2022-12-28 16:00

Enligt svaren i Byggbarometern tror hälften av företagarna att våren 2023 blir sämre än andra halvåret 2022. Drygt en tredjedel tror att orderingången blir ungefär den samma och 9 procent tror på en ökning. Det skriver Byggföretagen i ett pressmeddelande.

– Det ser bistert ut i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Byggföretagen.

Det är fler som är pessimistiska än under pandemin. I augusti 2020 trodde 27 procent av företagarna att hösten 2020 skulle bli sämre än första halvåret samma år.

– Den här krisen har kommit snabbare än tidigare kriser.

Inför avtalsrörelsen anser nio av tio företagare inom bygg- och anläggning att återhållsamma lönekrav är viktigt eller mycket viktigt.

– Det kommer att krävas en ansvarsfull avtalsrörelse för att trygga sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind.

Byggbarometern genomfördes under perioden 22 november till 6 december och besvarades av 520 företagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om