”Vi vill inte bo i ett radonhus”

Radonhalten i Siw och Erling Erikssons lägenhet är tre gånger högre än riktvärdet. ”Hade vi vetat om det hade vi inte flyttat hit”, säger Siw Eriksson.

Meddelanden. Det har skickats många meddelanden till familjen Eriksson i Svensbyn, angående radonmätningar och ventiler. Några värden har man dock inte fått meddelande om.

Meddelanden. Det har skickats många meddelanden till familjen Eriksson i Svensbyn, angående radonmätningar och ventiler. Några värden har man dock inte fått meddelande om.

Foto: Ylva Forslund

SVENSBYN2016-11-28 19:30

För fyra år sedan flyttade Siw och Erling Eriksson in i en lägenhet på Funtstigen i Svensbyn. De trivs i byn och tycker det är skönt att bo utanför stan. I januari i år kom vaktmästaren förbi och satte upp radondosor. I Siw och Erlings lägenhet sattes dosorna upp under taket i sovrummet och i vardagsrummet. Tre månader senare plockades dosorna ner och kort därefter fick de meddelande om att det skulle sättas in ventiler. Exakt varför ventilerna skulle sättas in var oklart.

– Vi fick inte veta något om radonvärdena, bara att ventilerna skulle sättas upp, säger Siw Eriksson.

Hon ringde då till kommunen och fick veta att årsmedelvärdet i deras lägenhet låg på 580 Bq/m3, vilket är cirka tre gånger högre än riktvärdet på 200 Bq/m3.

– Det känns väldigt olustigt att veta att man bor i ett hälsofarligt hus. Erling har hjärt- och lungproblem och har haft svårt med andningen de senaste två åren. Man kan inte låta bli att undra om det hänger ihop med radonet, säger Siw.

När ventilerna kom upp på väggarna, två i vardagsrummet och en i sovrummet, blev det drag i lägenheten. Siw ställer sig under en av ventilerna och visar hur mycket det drar när det blåser och är kallt ute.

– Vi har två ventiler i det lilla vardagsrummet så nu måste vi gå med fleecejacka på hela tiden. Ventilen i sovrummet gör att det blåser rakt ner på kudden säger Siw, som tycker det är svårt att förhålla sig till problemet.

Hon vill inte bo i ett radonhus och skulle inte ha flyttat dit om hon vetat om problemet. Hon tänker att ventilerna kanske hjälper för att vädra ut radonet men att det då istället blir kallt och dragit i lägenheten.

– Om vi ska vädra ut radon för kommunens räkning vill vi ha ersättning för det. Vi bor i en lägenhet på 65 kvadratmeter och tre stora ventiler på den lilla ytan gör det kallare. Dessutom kommer elräkningen med säkerhet att bli högre. Vi betalar ju elen själva och måste säkert höja värmen för att kompensera för ventilerna.

För några dagar sedan fick Siw och Erling ett brev om att en ny radonmätning ska göras i december. Enligt brevet var värdena av den första mätningen inte tillförlitliga.

– Man undrar ju vad de håller på med. Enligt instruktionerna ska dosorna sättas mellan 50 och 80 centimeter ovan golvet. Dosorna här sattes under taket. Kanske skulle värdena ha blivit ännu högre om man gjort rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om