På grund av moln och kylig blåst befarade PT en näst intill folktom plats när vi på onsdagsförmiddagen besökte Swensbylijda i Svensbyn. Men tji fick vi. Där stod redan ett trettiotal bilar parkerade och barnfamiljerna, som oftast är en övervägande del av besökarna, strosade runt på det idylliska hembygdsområdet.
Petra Öhman från Bodsjön var där med sönerna Aaron och Gustav, som hade hittat den gamla brandsprutan som de lekte med.
– Jag gick och pojkarna cyklade hit, det är ett perfekt ställe för barnen och man kan köpa en glass eller så, säger hon.
Klara och Ebba Ekberg kollade på grisarna som bökade i leran. De var där tillsammans med pappa Erik Sandlund.
– Vi tog en lunch, det fanns god paj till mig och plättar till barnen. Vi är här då och då, till och med under vårvintern när snön försvunnit var vi hit och barnen fick leka i den lilla lekparken, säger Erik Sandlund.
Förutom lekplats finns även djur att titta på samt ett alldeles eget rum i Pehrsgården där de kan prova tidsenliga kläder, leksaker och skolmiljöer. Just djuren är ett mycket viktigt inslag i verksamheten. Varje sommar finns får, kaniner, grisar, höns och ibland kor på gården.
– Folk ringer redan under våren och undrar om djuren kommit. "Varför har ni inga kor", kan de också fråga, säger Brith Fäldt som är hembygdsföreningens ordförande.
Hon berättar om hur oroligt det varit kring ekonomin under corona men att en lättnad infunnit sig nu.
– Vi är glada att vi håller oss flytande ekonomiskt. Trots värmen som varit och att Arvidsjaurvägen är så dålig nu när den byggs om, så har vi många besökare. De hittar hit.
Fyra ferieungdomar, en husmor och en vaktmästare är på plats men verksamheten bygger till största delen på ideella krafter.
I sommarkaféet erbjuds, förutom glass, varje sommar hembakat fikabröd, smörgåsar gjorda av rågkaka som är bakad i gårdens bagarstuga samt enklare lunchrätter. Palt serveras på tisdagar och torsdagar tänds grillen då det erbjuds hamburgare till lunch.
Området Swensbylijda innehåller dels ett naturskönt markområde på fyra hektar, dels ett stort antal byggnader som tillsammans illustrerar en större bondgård från 1800-talet. De flesta byggnader har hembygdsföreningen köpt eller fått som gåva och sedan har husen plockats ned, förts till Liden och där byggts upp igen.