Ulf trivs i sitt trapperkök
När hustrun var bortrest passade Ulf Bergstedt på. Han byggde en alldeles egen grillplats i värsta trapperstilen.- Jag släpper inte in någon annan hit, då är risken att det blir för fräscht, skrattar Ulf och placerar den sotiga kaffepannan över den öppna elden.
Köksredskapen hänger lättillgängliga på krokar i taket runt "spisen".
Foto: Maria Johansson
- Jag jobbar natt och det är skön avkoppling att koka morgonkaffet över öppen eld och sitta en stund och filosofera.
När hustrun Karin för en tid sedan var bortrest i ett par veckor passade han på att bygga in eldstaden till ett riktigt trapperkök med plats för pannor och grytor och annat som behövs för matlagning i det fria. När han ändå höll på byggde han en altan intill också - men det är en annan historia.
Återvunnet virke
Trapperköket är helt byggt av återvunnet virke.
- Köper man nytt blir det inte samma känsla, konstaterar Ulf.
De gamla handtäljda stockarna som utgör kökets stomme kommer från en gammal loge på gården.
- De är impregnerade med spillolja för att få den rätta patinan.
Lagar mycket mat
Taket är byggt av panel från en friggeboda, annat virke hade han kvar från när han byggde själva eldstaden.
Så gott som varje dag, och även ibland under vintern, lagas det mat i trapperköket, det blir både köttfärssåser, wokmat och våfflor.
- Det är en härlig känsla att laga mat ute i det fria, det ska vara lite primitivt, enkelt och robust. Visst gillar jag det som är fint också men jag är mer för det grova och släpper inte in någon annan i köket, då är risken att det blir för fräscht, skrattar han.
Karin uppskattar morgonkaffet över öppen eld och maten som Ulf lagar, att hon inte släpps in i hans kök har hon ingenting emot.
- Det gör ingenting alls, jag trivs så bra med att sitta bredvid på altanen, skrattar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!