Trångbott i byns skola

Från nedläggningshotad till trångbodd. Elevtillströmningen i Svensbyskolan gör att kommunen nu tvingas hyra in skolmoduler för att ge elever och lärare plats.

Ökad elevtillströmning till Svensbyskolan  gör att Piteå kommun måste skapa mer utrymme.

Ökad elevtillströmning till Svensbyskolan gör att Piteå kommun måste skapa mer utrymme.

Foto: Christoffer Markström

SVENSBYN2018-04-19 10:35

När Svensbyskolan var nedläggningshotad för sex år sedan var det inte sviktande elevunderlaget som var orsaken.

– Nej, då rådde andra tankar om hur skolstrukturen skulle se ut, med en önskan att samla eleverna till större enheter, säger Elisabeth Hortlund, som är rektor för lågstadieskolorna i Infjärden.

Byns skola var också i behov av renovering och tanken var att eleverna i Svensbyn skulle flyttas till skolan i Sjulnäs. Men förslaget mötte starka protester och föräldrarna i Infjärden bildade en aktionsgrupp för att rädda skolan och få den renoverad. En kamp som föräldrarna till sist vann. Och sedan dess har elevunderlaget fortsatt att öka.

– Ja, vi ser en fortsatt kraftigt inflyttning av barnfamiljer till Infjärden, och när unga familjer flyttar in föds det ofta fler barn i familjerna, konstaterar Elisabeth Hortlund.

Att elevökningen beror på inflyttning gör det svårt att göra mer exakta prognoser om framtidens elevunderlag. Svensbyskolan har även haft en viss tillströmning av nyanlända barn som pendlar från Markbygden.

Elisabeth Hortlund sticker inte under stol med att hon är både stolt och glad över att byns skola har ökat elevtillskott.

– Infjärden är ett attraktivt område att bo i, och för oss är inflyttningen ett kvitto på att föräldrarna tycker att våra skolor är bra och gärna vill att deras barn ska gå här, säger hon.

Svensbyskolan har som sagt blivit trångbodd på senare år, och modulerna skulle egentligen ha behövts redan i dag. Enligt Hortlund finns exempelvis inga utrymmen där lärare och elever kan jobba enskilt. Men till höstterminen ska modulerna finnas på plats.

– De inrymmer två klassrum, två grupprum och toaletter. Det kommer att bli luftigare i skolan och elever och lärare får bättre arbetsmiljö.

Det är ännu inte bestämt vilka klasser som får flytta ut till modulen

– Nej, det är flera pusselbitar som ska falla på plats, så vi ska noga fundera igenom detta för att få en långsiktigt hållbar lösning.

Elisabeth Hortlund kan inte säga hur länge modulerna kommer att behövas, men av skolchefen Malin Westlings beslutsunderlag framgår att antalet elever på Svensbyskolan kommer att vara minst lika stort som i dag fram till läsåret 2023-2024. Det skulle innebär en kostnad på drygt 3 miljoner kronor under en femårsperiod. Driftskostanden beräknas till 435 000 kronor per år, till detta kommer kostnad för iordningställande anpassning på 700 000 kronor och en avvecklingskostnad på 150 000 kronor den dag modulerna försvinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!