Stort stöd för skolans framtid

Framtiden för skolan i Svensbyn är fortfarande oviss. Nästan tusen personer har skrivit på en namninsamling för att bevara verksamheten i byn. Föräldrar och personal är positiva, men litar inte på politikerna som ska ta det slutgiltiga beslutet.

André Södereld går i trean och börjar i vilket fall som helst i Sjulnäs till hösten. I Svensbyn går barn från förskoleklass upp till årskurs tre.

André Södereld går i trean och börjar i vilket fall som helst i Sjulnäs till hösten. I Svensbyn går barn från förskoleklass upp till årskurs tre.

Foto: Gunnar Westergren

SVENSBYN2011-04-05 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

PT har tidigare berättat om den nedläggningshotade Svensbyskolan. Arbetsmiljöverket har dömt ut lokalerna och Piteå kommun har inte budgeterat för någon renovering under 2011.

Barn- och utbildningsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda hela skolverksamheten i Infjärden. En arbetsgrupp, bestående av bland annat föräldrar och personal, har kommit fram till att det bara finns två alternativ - renovera skolan i Svensbyn eller lägga ned den och flytta eleverna till Sjulnässkolan som byggs ut.

- Vi förordar att befintlig skolstruktur finns kvar och att båda skolorna renoveras. Det som talar till vår fördel är att det blir dyrare att bygga ut i Sjulnäs än att renovera Svensbyskolan, säger Britta Åström, lärare och medlem i
arbetsgruppen.

Ett dråpslag
Fullmäktige har beviljat 36 miljoner kronor under tre år för att rusta upp Sjulnässkolan. Arbetet beräknas börja till hösten och vara klart 2013.

En renovering av Svensbyskolan beräknas kosta omkring 12 miljoner kronor.

- Jag hoppas och tror att vi får pengar. Om inte allt på en gång så utspritt under kanske två år. Köket är det första som behöver fixas till, säger Britta Åström.

Enligt henne och lärarkollegan Ulrika Sundström, som själv bor i byn, vore en skolnedläggning ett dråpslag för Svensbyn.

- Katastrofalt. Affären och kiosken har redan försvunnit. Skolan fungerar även som en samlingsplats och många av byns föreningar har möten här. Det är nog inte så många som flyttar till en by utan både affär och skola, säger Sundström.

Lokaler behövs
Arbetsgruppen har tittat på alla skolytor i Infjärden och konstaterat att alla lokaler behövs. Om Svensbyskolan läggs ned finns det inga andra alternativ än att bygga ut i Sjulnäs för att alla elever ska rymmas.

- Just nu går 111 barn, från förskoleklass upp till årskurs tre, på Svensbyskolan och vi har även fritids. Om skolan läggs ned kan hela området utarmas och i förlängningen kan det innebär färre elever på Sjulnässkolan, säger Britta Åström.

Svensbyskolans slutgiltiga öde bestäms av kommunfullmäktige i juni. Innan dess ska ärendet upp i barn- och utbildningsnämnden i slutet av april.

De två lärarkollegorna är hoppfulla, men litar inte riktigt på politikerna.

- Jag hoppas att de ser det vi ser och lyssnar på våra argument, men man vet aldrig, säger Ulrika Sundström.

- Bara det inte blir en prestigesak. Ekonomin talar till vår fördel och vilka signaler skulle det sända att lägga ned en skola som hela tiden har ett stadigt elevunderlag, säger Britta Åström.

Kommunalrådet Peter Roslund (S) och bun:s ordförande Ruth Rahkola (S) har ännu inte tagit del av arbetsgruppens material. De väljer i nuläget att inte kommentera hur stora chanser till överlevnad skolan har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om