Det är tredje året snöskoterfantasterna från Svensbyn och Piteå ger sig ut i terrängen i kyla och snö. 2015 åkte de mot Arjeplog. En snöskoter strejkade i Långträsk, den andra utanför Moskosel. Enbart Emil Öhman nådde fram till slutmålet Arjeplog.
Strulet avskräckte inte männen från att göra om bedriften förra året.
– Då gick alla maskiner i mål i Arjeplog, säger Anders Westergren.
Under den turen fick de övernatta ute utanför Moskosel.
– Vi lade granris på backen. Sedan tände vi en stor brasa och lade oss under en presenning. Men jag vaknade mitt i natten av att jag frös trots att jag hade dunsovsäck. Det var minus 17 grader.
Den iskalla upplevelsen har inte bromsat gänget. På lördag drar de iväg igen. Nu är målet Randijaur som ligger uppströms lilla Luleälv ovanför Jokkmokk. Trion ska avverka 22–23 mil.
Det finns bestämda regler för de spektakulära turerna.
– Vi har två kriterier. En är att vi kör fågelvägen, inte på skoterleder, utan i terrängen. Den andra är att vi kör på veteranskotrar och det ska vara Yamaha äldre än 1990, säger Anders Westergren.
Nu väntar genomservade och delvis ombyggda snöskotrar i Emil Öhmans garage i Bodsjön på att killarna ska dra i startsnörena.
– Vi har lagt ned i snitt två månaders jobb på varje snöskoter. Jag har lagt upp en rutt i datorn som vi överfört till gps. Vi kommer mest att köra i skoglig terräng. Vi undviker vattendrag eftersom det är dålig is. Vi kommer kanske att köra maximalt tre–fyra kilometer på is, säger Emil Öhman.
Han räds inte att det är gigantiskt mycket snö.
– Skotrarna har långa mattor med höga kammar och den snö som kommit är lättdriven, säger Emil Öhman.
Han och de övriga tror att snöskoterfärden kommer att ta drygt 16 timmar (om ingen skoter havererar) och det går åt mycket bränsle.
– Vi har med oss 73 liter per skoter inklusive det som ryms i snöskotertanken. Det räcker inte så vi kommer att stanna och tanka i Vidsel och i Jokkmokk, säger Emil Öhman.
Han tror att att snittfarten under resan kommer att ligga kring 15 kilometer i timmen.
Varför gör ni detta?
– Vi är ute mycket i naturen och vi gillar utmaningar. Testa gränser, säger Anders Westergren.
Men vad säger era andra hälfter om att ni drar iväg på en sådan vådlig tur?
– Min har sagt "Men ska ni inte åka längre?", svarar Emil Öhman.