Snacka om efterlängtad eufåri

Så kom den då. Den efterlängtade eufårin ute i Svensbyn när familjen Lundberg genomförde det efterlängtade betessläppet får sina närmare 250 får och lamm.

Delikatess. I samband med gårdsdagen såldes förutom varmkorv även pulld lamb i pitabröd. Per-Anders Niska serverade så svetten lackade.

Delikatess. I samband med gårdsdagen såldes förutom varmkorv även pulld lamb i pitabröd. Per-Anders Niska serverade så svetten lackade.

Foto: Urban Edin

SVENSBYN2017-05-27 13:23

Intresset för fårens betessläpp ute i Svensbyn var stort.

Att få ta del av den tradition som blivit näst intill årligt återkommande lockade några hundra. Flertalet barnfamiljer.

– Det är tredje gången vi arrangerar det här, berättar Josefin Lundberg som tillsammans med maken David, driver fåravel ute på gården i Svensbyn.

Planerna är att kunna genomföra betessläpp vartannat år.

– Vi vill låta marken vila. Helt enkelt hålla nere parasittrycket som kan bli lite jobbigt får fåren och lammens magar, förklarar Josefin Lundberg.

Makarna Lundberg har tagit över fåraveln efter Josefins föräldrar. För närvarande har de 168 lamm och 81 tackor. Utöver dessa finns även ett antal avelsbaggar.

När det var dags för betessläpp var det bara fåren med sina lamm som släpptes ut tillsammans.

– Baggarna står i en hage för sig. De gör sitt jobb en gång per år, sen får de hålla sig för sig själva, söger Josefin Lundberg och ler.

Makarna Lundberg driver alltså en ren fåravel där lammen går till slakt till ett lokalt slakteri i Luleå.

En viss förädling sker också.

– Jo, vi producerar korv plus att vi tar till vara på skinnen som vi låter bereda, säger Josefin Lundberg.

Ullen då?

– Dessvärre har ullen idag nästan inget värde så vi varken klipper eller säljer någon ull.

Gårdsdagen ute i Svensbyn bjöd vidare på tipspromenad, servering av bland annat pulled lamb och hästridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om