Regnbågarna nappar i Svensbyn

Vitsjön, Djuptjärn och Nottjärn ligger i skogen omkring 15 kilometer väster om Piteå. Det är Svensby fiskevårdsförenings vatten och stora mängder fisk planteras varje år. PT var med vid fiskepremiären i Djuptjärn.

Det gick inte att ta sig torrskodd runt Djuptjärn, men på vissa ställen var det väldigt promenadvänligt.

Det gick inte att ta sig torrskodd runt Djuptjärn, men på vissa ställen var det väldigt promenadvänligt.

Foto: Gunnar Westergren

SVENSBYN2011-06-17 06:00

Klockan 18.00 gick startskottet. Eller startskott och startskott - en siren ljöd så att det ekade mellan träden runt Djuptjärn.

Ett hundratal fiskeentusiaster kom till premiären trots det grådisiga vädret och regnet som hängde i luften. Det dröjde bara några få minuter innan den första fisken landades och Svensbybon Tord Karlsson var en av de första som fick napp.

Barnbarnet Wilma Karlsson, 10 år, fångade skickligt upp regnbågen med håv.

- Jag gissar att den väger omkring åtta hekto. Den fastnade på mitt bottenmete som jag agnar med powerbait, säger Tord Karlsson.

Större fisk
Det var mest regnbåge som drogs upp den här kvällen i Djuptjärn. Vikten på de flesta låg strax under kilot, men en och annan större fisk fastnade också på kroken. Roland Lindkvist, Roknäs, fick en riktigt fin regnbåge som vägde uppåt två kilo.

- Själv tippar jag på 1,7 kilo. Den nappade på ett skeddrag som jag alltid brukar få fisk på. Såväl gädda som abborre, öring och regnbåge gillar det, berättar han.

Roland Lindkvist har varit på fiskepremiären i Svensbyn de senaste fem vårarna och fiskelyckan har varierat under årens lopp.

- I fjol kammade jag noll. Jag är väl egentligen ingen fiskare, utan är mest ute efter att träffa kompisar och vara i naturen. Jag fiskar gärna sommartid, men aldrig på vintern, berättar Lindkvist.

Ger bort fångsten
Fångsten brukar han oftast ge bort, även om han äter alla sorters fisk själv.

- Men rökt abborre är bättre än regnbåge, tycker Roland Lindkvist.

Karl-Anders Nyström, ursprungligen från Roknäs, och Inga-Maj Nyström bor på Hertsön i Luleå. De har varit på fiskepremiären i Svensbyn 15 år i följd och brukar bo några dagar i husvagn. Paret är vana fiskare.

- Vi brukar köpa årskort och förra säsongen fick vi sammanlagt 108 fiskar. Men det var inte bara här, berättar Karl-Anders.

När PT pratade med dem hade de fått var sin regnbåge och även tidigare år har fiskelyckan varit god.

- Jag har dragit upp en troféfisk på fem kilo i Vitsjön. Det var en gullspångsöring och jag fick den på ett gäddrag, säger Inga-Maj.

Åtta i styrelsen
Svensby fiskevårdsförening leds av en styrelse på åtta personer. De flesta av dem bor i Svensbyn och ordförande är Staffan Eriksson.

I år jobbade han och missade premiärdagen.

- Tråkigt. Jag brukar alltid sköta starten, men nu fick någon annan göra det. Vi brukar ha sommarpremiär första av alla - i månadsskiftet maj/juni och sedan är det öppet till september, berättar Eriksson.

Föreningen sätter ut fisk för drygt 100 000 kronor per år. I Vitsjön odlar man egen regnbåge i två kassar och i den ena är det lite större fiskar.

- Vi släpper ut 100 av dem per vecka under sommaren. Jag tycker föreningen ligger på en lagom nivå när det gäller fiskmängd och omsättning, säger ordföranden.

Svensby fiskevårdsförenings tre sjöar är välskötta och det är spångat runt dem så att man i princip kan gå torrskodd.

- Vi har också eldstäder med jämna mellanrum och de brukar vara förberedda med ved. Vitsjön och Djuptjärn har två toaletter vardera och Nottjärn har en, säger Staffan Eriksson.

FAKTA Svensby fiskevårdsförening

Medlemmar: Drygt 200. Styrelsen består av åtta personer.

Sjöar/vattendrag: Vitsjön, Djuptjärn och Notträsk. Samtliga ligger utanför Svensbyn.

Typ av fisk: Regnbåge, röding, öring, harr och lake.

Odlar egen fisk?: Ja, odlar regnbåge eftersom det är lättast och mest lönsamt. Den egenodlade regnbågen kompletteras med köpt.

Pris på fiskekort: 80 kronor.

Fiskeregler: Man får dra upp fyra fiskar per kort. Premiärdagen är det ett spö som gäller, övrig tid är det tillåtet att använda två.

Anpassat för funktionshindrade?: Ja, Djuptjärn har handikappbrygga.

Källa: Svensby fiskevårdsförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om