Otjänligt vatten på badplatsen

Kommunen avråder från bad vid Svensbyns badplats Lidträsket efter att E-colibakterier har upptäckts.

Vid Lidträsket och mindre badsjöar tas vattenprover två gånger per säsong. (Arkivbild)

Vid Lidträsket och mindre badsjöar tas vattenprover två gånger per säsong. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

SVENSBYN2019-07-03 18:15

Det var under torsdagen i förra veckan som kommunens Miljö- och tillsynsnämnd tog ett rutinmässigt vattenprov vid Svensbyns badplats Lidträsket.

När svaret kom efter ett par dagar, visade det för höga halter av E-colibakterier, vilka kopplas till avföring.

Mikael Ferm, enhetschef för miljö- och hälsoskydd säger att orsaken till att E-colibakterier ibland finns i badvatten kan vara att något barn råkat bajsa i vattnet, men även fågelbajs kan påverka bakteriehalten.

– Badhygienen i Piteå är generellt sett god. Vi har många badställen och en till två gånger per säsong visar det förhöjda värden någonstans.

Ett nytt prov är taget i Lidträsket och väntas tillbaka i slutet av denna vecka eller i början på nästa.

Stina Lundström, vikarierande miljöinspektör, berättar att vid större badplatser som Gläntan och Pite havsbad tas vattenprover varje vecka, från och med vecka 28 till och med vecka 33.

Lidträsket och mindre badsjöar kontrolleras två gånger per säsong.

Bakterier vid badplatser

Man brukar analysera E-colibakterier och Enterokocker på badplatser i sjöar. De här bakterierna skall normalt inte finnas i våra badvatten och indikerar påverkan från människa eller djur, till exempel via avlopp, naturgödsel eller fågelbajs.

Förekomst av dessa bakterier innebär därför ökad risk för vattenburen smitta. Det betyder att det då finns risk för andra bakterier, parasiter eller virus som man kan få i sig om man sväljer vattnet.

De flesta är dock harmlösa tarmbakterier, men det finns sjukdomsframkallande E-colibakterier som kan ge allvarliga symptom. Enterokocker förekommer i lägre antal, men som bedöms ha en större motståndskraft och längre överlevnad i omgivningen.

De flesta symtomen är magont, diarré med eller utan kräkningar och beror på vilken mikroorganism som finns i vattnet.

Källa: AK Lab AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om