Lyxigt med egna ägg hemmavid

Att skaffa höns är populärt. Hemma hos familjen Richardsson i Svensbyn huserar 20 höns och två tuppar.
– Att kunna gå ut och hämta ägg som är värpta bara ett par meter från matbordet, det är lyx, säger Åse-Marie Richardsson.

I hönsgården huserar 20 höns och två tuppar, av raserna Hedemora och Orpington.

I hönsgården huserar 20 höns och två tuppar, av raserna Hedemora och Orpington.

Foto: Robert Lundberg

SVENSBYN2014-07-01 16:36

Videon är inte längre tillgänglig

Det ligger i tiden att folk är mer medvetna om vart maten de äter kommer från och många intresserar sig allt mer för självhushållning. Familjen Richardsson skaffade sina höns för två år sedan.

– Vi skaffade dem för självhushållningens skull. Det är något speciellt med att ha egna ägg och det är speciellt att ha djur på gården också, det är jättemysigt, säger Åse-Marie Richardsson.

30 ägg i veckan

I hönsgården huserar 20 höns och två tuppar, av raserna Hedemora och Orpington. Rasen Orpington är en hybrid och lägger ägg där skalet har en grön nyans. Det är en så kallad grönläggare.

Hönorna lägger ägg dagligen. Förutom en period under vintern då de vilar.

– Vi får ungefär 30 ägg i veckan, säger Åse-Marie Richardsson.

Vad är skillnaden jämfört med köpesägg?

– Det går inte att jämföra, smaken är helt fantastisk. Gulan är mycket gulare, den är mer orange och nästan röd ibland, säger hon.

Sociala djur

Att ha höns är lättsamt, tycker Åse-Marie Richardsson. På natten sover de i hönshuset och på morgonen släpps de ut i trädgården. Hönsen är sociala och de följer gärna med familjen när de pysslar i trädgården, men de märker skillnad på husfolk och annat folk. Lite vaksamma var de allt mot PT:s team, men de spatserade ändå runt i trädgården och njöt av det fina vädret. Men när det är för varmt letar de gärna skugga eller badar sig i sanden.

De äter hönsfoder, gräs och rester av familjens mat.

– De äter det mesta. Majs och spaghetti är populärt. Spaghetti ser ut som små maskar för dem, berättar Åse-Marie Richardsson.

De äter också musselskal som kalktillskott för äggskalets skull.

Att ha höns hemma är klimatsmart, menar Åse-Marie Richardsson. Och förutom de eftertraktade äggen får de även gödsel till trädgården.

Livskvalitet

 Det är livskvalitet att ha höns, tycker familjen, och djuren är deras kompisar. Alla har fått namn, som Alfred, Mackan och Kiwi. Kiwi är den som är snällast och hon har inget emot att bli upplyft.

– Hon är jättefin, säger Elin Richardsson, tolv år.

Hon tycker att hönsen mysiga.

– Det är kul att höra dem på morgonen och det är roligt att de följer med oss när vi är ute. Äggen är jättegoda, de är mycket godare än köpesägg, säger Elin Richardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om