Enercons installationschef i Sverige, Isak Lindqvist, skulle vara med i Svensbyns bönehus i går och berätta om företagets vindkraftssatsning i Markbygden. (Läs mer om mötet på sidan 14).
Men eftersom Enerconchefen är en av 38 varslade så valde han att ställa in besöket med kort varsel.
– Vi försökte få någon annan men det gick inte med så kort varsel. Jag fick vara reservernas reserv, säger Erik Persson, utvecklingschef i Piteå kommun med inriktning på industri- och energifrågor.
Förstår varslet
Han säger sig förstå Enercon Energy Converters varsel.
– Problemet är att de måste säsongsanställa för att de just inte har några andra jobb i Sverige och Norden. Även övriga Europa går dåligt. Det är kris i vindkraftsindustrin, säger Erik Persson.
Däremot tycker han att det är ”klantigt” av Enercon att först utbilda personal, bygga upp verksamheten och sedan lägga ned det.
– Sedan är det synd om personerna som drabbas men Enercon hade nog inte förutsett att det skulle bli så down. De hade tänkt att de här skulle jobba med andra jobb.
Entreprenör tar över
Utländsk arbetskraft på danska företaget EU-montage har utfört största delen av vindkraftsinstallationerna och sedan har Enercons anställda stått för expertkunskapen. Enligt Erik Persson är det troligt att EU-montage tar över allt arbete.
– Jag hoppas att någon eller några som har jobbat åt Enercon kan få jobb av EU-montage i nästa vända. Vi har kontakt med det danska företaget och peppar dem att anställa Pitebor. Det kommer vi att göra med ännu större kraft nu när det blev på det här viset.
Trots varslet och kritiken mot att vindkraftssatsningen inte innebär några lokala jobb tycker Erik Persson att Piteå kommun har vunnit mycket.
Han lyfter fram personer som får jobb inom underhåll- och drift av verken samt gynnade underleverantörer inom el-, åkeri- och anläggningssidan.
– Det är kanske 100 årsarbeten bara för BDX. Det är många som får sin utkomst från det här.
Ska utvärderas
Piteå kommun ska tillsammans med Enercon utvärdera vindkraftsbygget för att ta reda på hur stor sysselsättningseffeketen har varit på Skogberget.
– Det kommer att visa att det har gett väldigt många arbetstillfällen.
Skulle Enercon ha kunnat göra mer för att gynna det lokala samhället?
– Vi har hela tiden tryckt på att de ska nyttja regional och lokal arbetskraft. Jag tycker de har försökt att göra det men visst skulle de kunnat göra mer.